• SISTEMUL DE VADUVIE

    1 comment

  Imperecherea
  Imperecherea se face cu aproximativ trei luni sau cu 104 zile inainte de primul concurs.
  In timpul imperecherii asigurati-va ca masculi sa-si trateze femelele cu toata atentia (evitati luptele dintre femela si mascul).

  Dupa 5 zile de clocit se trateaza tot efectivul pentru tricomonoza timp de 10 zile si apoi un complex multivitaminic pentru 3 zile; asta va dura pana in ziua a 18-a. Primul ou ar trebui sa `ciocneasca` in ziua a 19-a.
  Este de recomandat ca perechile sa creasca cate un singur pui tinand cont ca ii asteapta un
  campionat destul de lung.
  In cazul in care vreti sa pastrati ambele oua, in momentul in care femela face primul ou este bine sa-l luati in casa si sa-l puneti inapoi in cuib dupa ce il va oua pe al doilea (sub femela in tot acest timp va trebui sa puneti un ou de plastic; oul care va sta in casa il veti pastra intr-o cutie, infasurat in vata si nu uitati sa intoarceti cutia cu atentie de cateva ori pe zi, pentru ca acest lucru va preveni `asezarea` galbenusului).
  Saptamana 1
  Cind pasarile incep sa hraneasca puii cu `lapte` acestea trebuie alimentate cu un amestec variat de boabe plus un complex vitaminic de 2 sau 3 ori pe saptamana (vitaminele vor ajuta pasarile sa-si pastreze o conditie fizica buna si sa creasca pui de calitate).
  Saptamana 2
  Dupa o saptamana parintii vor hrani puii cu boabe mai `tari`, deci e timpul sa adaugati
  amestecului de baza ceva `maruntis` (mei, canepa, rapita etc) si daca aveti, chiar ceva mazare. In aceasta perioada o pasare matura ar trebui sa consume aproximativ 40 g boabe, de doua ori pe zi.
  Saptamana 3
  Daca ai timp si poti, incearca sa hranesti puii de cite 4 sau 5 ori pe zi pentru ca in felul acesta vei reduce efortul parintilor si vei avea pui reusiti.

  NOTA – in acest stagiu nu se va lasa mancare la discretie in hranitori si nici hranitori particulare in cuiburi. Este un fapt demonstrat ca nu veti avea pui mai bine crescuti daca boabele vor sta tot timpul in voliera.
  Separarea femelelor
  Se vor separa femelele de masculi cand puii au 17 zile, deci din acest moment masculii vor creste puii singuri.
  Cand observati ca puii se vor da jos din castron puneti cutiute cu boabe, in special marunte, in cuib, pentru ca puii vor incepe sa se hraneasca singuri.
  O alta varianta este sa lasati femelele in compartiment sa hraneasca puii in timpul cind masculii fac antrenamentul de dimineata.
  Dupa 28 de zile veti intarca puii si este de preferat ca in prima saptamana puii sa aiba coltul lor pe podea, un colt plin cu paie curate pentru ca se vor strange toti la un loc cautand caldura cuibului. Puilor li se va oferi hrana de 3 ori pe zi.
  NOTA – luati boabele din compartimentul puilor de fiecare data cand au terminat de mancat;
  – separarea femelelor previne aruncarea primei pene la masculi;
  – in acest interval de timp, de la imperechere pana la intarcarea puilor, nu antrenati pasarile.

  Reimperecherea
  Reimperecheati femelele cu 5 saptamani inaintea primei etape de concurs.
  Dupa ce femelele au ouat, inlocuiti-le ouale cu unele din plastic si dupa a zecea zi de clocit separati din nou femelele .Veti lasa masculii sa mai cloceasca inca trei zile dupa care cuiburile vor fi scoase din boxa.
  NOTA – in acest stagiu antrenati masculii cat de mult puteti.

  Acum a inceput perioada de VADUVIE.

  Masculii
  Dupa primul concurs masculii nu se mai antreneaza, sunt lasati sa zboare doar in jurul casei. Se fac exercitii cu masculii de doua ori pe zi, dimineata si la dupa-amiaza, la ora 17.00. LASATI MASCULII AFARA, INCHIDETI VOLIERA si in tot acest timp este bine sa faceti curat inauntru, pentru ca dupa perioada de exercitiu ei vor vrea sa intre repede in crescatorie si este bine sa nu stati in calea lor. Acest obicei odata deprins va `aduce` secunde bune la intoarcerea din concurs.
  Dupa terminarea exercitiului zilnic masculii vor veni inapoi, de regula fiecare din diferite puncte cardinale, batand din aripi. Daca sunt in forma acestia trebuie sa zboare singuri, nu in stol.
  Este bine sa-i invatati sa manance alune si dupa fiecare exercitiu, in decursul anului, sa gaseasca in boxa doua alune. Daca nu sunt invatati cu alune puteti folosi seminte de canepa.
  La fiecare doua zile este bine sa le dati un supliment format din seminte mici.

  NOTA – ESTE FOARTE, FOARTE IMPORTANT CA VADUVII SA NU FIE DERANJATI IN TIMPUL ZILEI IN PERIOADA DE REPAUS DINTRE EXERCITII!!!!

  Femelele vaduve
  Unul dintre cei mai importanti factori in sistemul vaduviei este femela.
  EA TREBUIE SA FIE ATRAGATOARE SI DRAGASTOASA.
  Este foarte important ca ea sa NU se imperecheze cu celelalte femele, deoarece in aceasta situatie va fi nefolositoare ca vaduva.
  Un mascul pe care nu il folosim ca vaduv il vom aduce, de doua ori pe saptamana, cate 10 minute, in compartimentul vaduvelor, pe podea, inchis intr-o cutie de expozitie. Toate vaduvele vor vrea sa se `joace` cu el si acest lucru va preveni imperecherea intre ele. Nu recomand inchiderea femelelor in boxe deoarece in primul rand acest lucru cauzeaza mult stress si afecteaza penajul.
  Este de preferat sa tinem femelele inchise impreuna cu puii si sa-i lasam tot impreuna sa zboare afara zilnic.
  Cel mai bun lucru este sa le punem intr-un compartiment de unde pot vedea alti masculi,
  masculii de la natural sau de la matca, DAR IN NICI UN CAZ MASCULII LOR. Atata timp cat ele vad alti masculi nu se vor imperechea intre ele .

  NOTA – Femelele se vor imperechea intre ele numai daca sunt complet izolate.

  Hrana vaduvelor
  Duminica, luni , marti – hrana depurativa
  Miercuri, joi – 50%  hrana depurativa plus 50% amestec de concurs
  Vineri, sambata – amestec de concurs
  Duminica inchideti masculii in boxe, lasati femelele afara pentru o baie si dupa cateva ore de libertate acestea vor intra in compartimentul masculilor. Dupa cateva minute mutati femelele inapoi in compartimentul lor.
  Introducerea femelelor pentru concurs
  Lasati masculii in boxe (jumatatea din boxa care pana acum a fost inchisa – denumita `dormitor`) si in acelasi timp introduceti cuibul in `dormitor`. Dupa o jumatate de ora inchideti masculii in boxe si apoi puneti femelele intr-un cos. Cosul trebuie sa aiba partea de deasupra formata dintr-un grilaj deoarece avem nevoie ca masculii sa le poata vedea. Pentru primele concursuri luam femelele si le punem in partea deschisa a boxei. Dupa aproximativ 5 minute deschidem usita de la compartimentul inchis al boxei – `dormitorul`, introducem femela la mascul, dupa care o inchidem la loc. Daca masculul este in forma ar trebui sa se aseze in cuib si sa inceapa sa cheme femela.
  Femela ar trebui sa stea langa el si sa-l ciuguleasca pe gat in timp ce masculul va inchide ochii si o va chema pe un ton mai scazut.
  Dupa aproape 5 minute veti lua masculul foarte usor de pe cuib si il veti pune in cos, acesta fiind pregatit pentru concurs.

  TOATE ACESTE LUCRURI TREBUIE FACUTE IN LINISTE SI CALM!!!!

  Luati cuiburile din boxe dupa ce masculii au fost introdusi in cos, deoarece vor fi murdarite de femelele ce vor sta acolo peste noapte. Este bine sa tinem femelele peste noapte in boxele vaduvilor pentru ca in primul rind acest lucru le va motiva pentru a doua zi la intoarcerea masculilor si in al doilea rand nu va fi nevoie sa le mutam iar in compartimentul lor.
  In momentul cand punem masculii in cos este bine sa-i examinam rapid. Deschideti aripa si uitativa la pene. Acordati atentie penelor de la cotul aripii pentru ca sunt foarte importante. Urmatorul pas: intoarceti porumbelul si verificati-i pieptul; pielea de-a lungul sternului trebuie sa fie rosie spre roz. Daca este prea inchisa la culoare inseamna ca il hranesti cu prea multe proteine, daca e uscata, ca si cind ar avea `matreata` nu este in forma si are o problema legata de alimentatie. In cazul acesta adaugati mai multe depurative amestecului de hrana, apoi apa cu usturoi de 2-3 ori pe saptamana.
  Dupa aceea uitati-va dupa `punctele de forma`, care daca sunt prezente ar trebui sa fie in mijlocul pieptului, imediat sub piele, mici puncte rosii. Privindu-le pentru cateva secunde le veti vedea pulsand odata cu bataile inimii.Daca e asa, atunci este un semn bun.
  Cel mai bun semn dintre toate il vei gasi la penile cozii, mai precis la fulgii care acopera
  tartita. Daca fulgii laterali care acopera tartita se incretesc si se ridica incercand sa treaca peste marginile laterale ale cozii (la baza cozii) este un semn ca pasarea respectiva e in
  superforma. Aceasta se va gasi numai la pasarile intretinute in mod exemplar.
  Hraniti vaduvele inainte de intoarcerea masculilor de la concurs si verificati sistemele de
  inchidere de la boxe.
  Este de preferat ca vaduvele sa vada masculul venind, de exemplu printr-o usa larg deschisa sau o fereastra mare, decat sa folositi un sputnik. Evenimentul sosirii va excita vaduvele la maxim daca vor putea vedea clar intrarea masculilor in voliera.
  Cronometrati vaduvii rapid si in liniste, cu calm, dupa care inchideti-i in boxe. Lasati-i impreuna cu femelele pentru 30 de minute sau in cazul concursurilor mai grele timp de o ora.

  EXTRAMOTIVATII
  Cateva exemple de motivari pe care le puteti face in ziua imbarcarii porumbeilor:
  – lasati masculii in `dormitor` cu cuibul inauntru, inchisi, si femelele libere in voliera timp de 30 minute; dupa aceea introduceti femelele la vaduvi, pe rand, cate o pereche, si in momentul in care masculul cheama si femela e langa el in cuib puteti pune masculul in cos.
  – aduceti femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) pentru ca vaduvii sa le poata vedea si lasati cosul pe podea in mijlocul compartimentului pentru 15 minute (vaduvii fiind inchisi in boxe). Dupa 15 minute lasati femelele libere, toate odata, si vaduvii vor `innebuni`. La fel ca mai sus, dar introduceti cate o femela pe rand la vaduvul respectiv si cand sunt impreuna in cuib puneti masculul in cos.
  – lasati cosul cu femele in mijlocul compartimentului, lasati vaduvii liberi in voliera (ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve). Peste 10-15 minute inchideti vaduvii singuri in `dormitoare` pentru 5minute, dupa care puneti-i in cos.
  – lasati vaduvii liberi in voliera cu femelele, iar in momentul in care ei vor intra in `dormitor` puteti pune masculul in cos.
  – lasati femela in boxa cu vaduvul inchis in `dormitor`, dupa 5 minute luati vaduvul, il puneti in cos si il duceti la 3-5 km. Inchideti vaduva in `dormitor`, sa astepte intoacerea masculului, lasati masculul la femela, la intoarcere, dupa care il puneti in cos pentru concurs.
  – inchideti vaduvul in `dormitor`, in cealalta jumatate a boxei puneti o oglinda, in asa fel sa se poata vedea in ea. El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa; dupa 30 minute puneti-l in cosul pentru concurs. Femela trebuie sa-l astepte la intoarcere.

  NOTA – luati masculul din boxa numai in momentul in care femela este peste el in cuib, il ciuguleste pe gat sau pe cap ,el inchide ochii si bate usor si ritmat din aripa!!!

  Sfaturi:
  – uleiul de usturoi si drojdia de bere ajuta la curatirea sangelui de toxine;
  – usturoiul pus in apa ajuta la curatirea pielii porumbelului;
  – dati pasarilor jumatate din ratie inaintea exercitiului zilnic si jumatate dupa; acest lucru va va ajuta sa le tineti sub control;
  – de fiecare data cand porumbeii petrec mai mult de o noapte in masina de concurs, la intoarcere tratati-i pentru tricomonoza si acordati-le multe vitamine.

  Write a comment