• ZEOLITII SI ADMINISTRAREA LOR LA PORUMBEI

    0 comments

  Dr. Catalin Tudoran
  Zeolitii sunt minerale de origine vulcanica, bazati pe hidroxisilicatii de aluminiu. Datorita structurii lor, spatiale au caracteristici absorbante remarcabile, fapt care le face utile în absorbtia selectiva a gazelor, lichidelor, chiar a oualelor de paraziti (limbrici, coccidii), bacterii patogene (E.coli, Salmonella, etc) si a rezidurilor metabolice cu potential toxigen.

  Administrat intern, pe cale orala, similar carbunelui medicinal, are efect antidiareic prin absorbtia substantelor toxice.
  Se poate adauga în hrana, în proportie de 1-3%, sau poate fi oferit separat ca atare.
  Daca exista zeoliti de buna calitate, macinati fin, se pot amesteca în apa de baut, îmbogatind continutul acestuia în microelemente si formând o patura fina la suprafata apei, oprind astfel proliferarea potentialelor salmonele din apa de baut.
  Zeolitii sunt foarte bogati în micro si macroelemente (P, Na, Mn, Cu, Zn, Ca, Mg, Co, Se). În organismul porumbeilor, aceste elemente stimuleaza metabolismul si în special sistemul imun.
  Fiind substante 100% naturale, nu au efecte adverse.
  Datorita faptului ca în intestine au capacitate ridicata de absorbtie a tuturor substantelor, în timpul administrarii zeolitilor, logic, nu se vor administra alte substante benefice organismelor (medicamente, vitamine) care vor fi asfel absorbite si inactivate.
  Zeolitii daca sunt pulverizati pe podelele volierelor, scad, prin absorbtie gazele toxice (în special amoniacul) emanate prin fermentarea fecalelor porumbeilor si reduc deasemeni umiditatea crescuta.
  În medicina umana, zeolitii sunt folositi intern pentru a calma arsurile gastrice (gastralgia) iar extern prin pulverizare în tratamentul ulceratiilor cronice.
  Zeolitii (ca si carbunele medicinal) pot fi administrati ca absorbanti în cazul administrarii accidentale de supradoze de medicanete, urmat apoi de administrarea unui purgativ salin cum ar fi SULFATUL DE MAGNEZIU.
  ROMVAC COMPANY  produce ROMZEOFORT , biostimulator care contine zeoliti, carbonat de calciu, vitamine (A,D3, E, K, C, B complex) si BIOMOS (o tulpina de Sacharomyces cerevisiae) cu efect imunostimulator ce actioneaza ca inhibitor al florei intestinale patogene si detoxifiant. ROMZEOFORTUL mareste eficienta utilizarii hranei, reduce starile de morbiditate, îndeparteaza mirosul dejectiilor biologice. Se utilizeaza în preventia carentelor vitaminice, a tulburarilor de mineralizare (ouat, rahitism, etc), anemii, anorexie si stress.
  Se poate administra porumbeilor ca atare, oferit separat (eventual amestecat cu putin zahar vanilat sau amestecat pe boabe  înprealabil umezite cu apa/ulei, în cantiate de 1-3% (10-30g) / kg boabe) timp îndelungat. Se administreaza în perioada de ouat, crestere a puilor, în timpul zilelor caniculare, în convalescenta (în special în timpul si dupa bolile diareice) în intoxicatii, iarna în timpul si dupa vaccinari, etc.

  Write a comment