Cand uliul porumbar cuibareste, nu este atat de periculos pentru porumbei.
Cuibareste vara, iar vara atacurile asupra porumbeilor, dupa cum ati observat, sunt minime. Dupa parerea mea, timpul critic ar fi Iarna, cand padurile sunt pustii, iar porumbarii sunt fortati sa exploreze noi teritorii in cautarea hranei, precum orasele si satele.
Daca vedem lumea prin ochii unui porumbar, o sa intelegem mai bine: iarna, frig, infometat… cauta si cauta, nu gaseste nimic, pana cand da de un loc incredibil… un stol de porumbei asezati pe o casa, intr-un teren perfect, inconjurati de pomi, se poate apropia fara sa fie vazut, in atacul lui…
Cuibareste foarte ascuns, in paduri linistite. Fac o singura serie de pui pe an, in jur la 3 pui, din care este foarte probabil ca unul sa moara ucis de frati ( “cainism” , ceva tipic nu doar acvilelor ci si porumbarilor ), iar din cei 2 pui care raman, doar unul ajunge la maturitate sexuala. Este interesant, unele specii de rapitoare, in acest caz porumbarul, fac mai multi pui pentru a asigura continuarea speciei.
Natura este perfecta, iar daca uliul ar face doar 1 pui, acesta ar avea mult prea putine sanse sa ajunga la maturitate sexuala, pentru care fac mai multi pui, din care cum am spus mai sus, unul este ucis de frati, iar din 2 pui cam unul ajunge la maturitate, scapand de inamicul numarul unu care este Omul, urmat de conditiile naturale din ce in ce mai severe cum este lipsa de prada si distrugerea mediului natural. La fel evitand pradatorii naturali precum Bufnita Mare ( bubo bubo ) un mare asasin de ulii porumbari si sorecari, acvile, etc…
Sunt pasari teritoriale, cati sunt intr-o anumita arie (km), etc.?
Sunt pasari teritoriale. O anumita arie nu pot sa o spun, pentru ca depinde foarte mult de Densitatea de Prada, zona , specie de rapitoare etc… In timpul cuibaritului de exemplu, acea pereche o sa-si apere teritoriul atacand foarte agresivi, orice individ de aceeasi specie care se apropie sau vineaza pe acel teritoriu.
O pereche de ulii, pot sa ucida perfect orice alt uliu care trece prin zona, mai ales in perioada de cuibarit. In timpul iernii, am observat mai multe exemplare intr-o anumita zona, totul depinde de densiatea de prada si zona.
Kristian
April 22nd, 2011 at 03:57
Nu as fi suparat pe uli , daca in toate cazurile ar prinde porumbelu, insa majoritatea cazurilor se termina cu rani grave de la care porumbelu sufera, dar in orice caz este un pradator de temut 🙂
Succes tuturor !