• rEvolutia Sportului Columbofil in Romania

    1 comment

  Astazi  vreau sa discutam putin despre evolutia (revolutia) sportului columbofil din Romania,  daca in urma cu cativa ani ne bucuram sa facem norme la diferite categorii , iar daca reuseam sa gasim un porumbel de exceptie care sa faca si un punctaj fff bun si sa ocupe o pozitie fruntase in catalogul national  era ceva extraordinar , acum toata lumea viseaza doar porumbei de locul 1 . In opinia mea este un lucru foarte bun sa ne propunem acest lucru pentru ca atunci ne vom motiva  foarte tare (desigur trebuie motivati si porumbeii la fel) si vom face tot ceea ce ne sta in putinta sa ne indeplinim visurile, unii o sa reuseaza si desigur altii vor ramane sa mai incerce si pe viitor .

  Zilele trecute citeam pe internet despre niste porumbei senzationali  din zona Olteniei , nu cred ca gresesc daca as zice ca sunt unicati in lume , atentieee : 5 etape de maraton clasate intrun sigur an , si cand vorbesc despre maraton  ma refer la etape de maraton adevarate  900 , 1000 si  1200 de km .  Oare cum este posibil sa se ajunga aici , porumbei capabili sa claseze maratoane de peste 900 de km , sa fie imbarcati aproape in fiecare saptamana pentru aceste curse.

  Sa luam un exemplu  anul 2010 si categoria AS Maraton maturi , 291 de porumbei au reusit sa indeplineasca  aceasta norma ( si luand in considerare ca se putea face norma la maraton incepand cu 800 de km )  ,  sa ajuns ca in anul 2016 la categoria AS Maraton maturi sa fie 1171 porumbei , desi conditiile au fost mai grele , maratonul incepand de la 900 km .

  Daca in anul 2010 cu 50 de pct. ne puteam situa in primii 5 national la aceasta categorie ,  in anul 2016 cu 50 de pct. abia daca prindem loc 50 national .

  Sa luam si un exemplu la categoria Viteza Maturi anul 2010 , cu 20 pct.  ne puteam situa in primii 10 national ,  iar in anul 2016 cu 20 pct. abia am fi prins locul 50 national .

  Astfel , analizand cele spuse mai sus , este clar ca sportul columbofil a evoluat foarte mult , si este intr-o continua dezvoltare .

  Dar oare ce a dus la aceasta evolutie ?  Eu am gasit cativa factori foarte importanti :

  1. Investitiile in porumbei de calitate , se stie ca in ultimii ani in Romania au aparut foarte multi crescatori  mai noi sau mai vechi , care investind sume imense , au adus material genetic de o valoare ridicata  de pe urma carora au profitat si alti crescatori , mai putin potenti financiar .

  2. Accesul la informatie – daca in urma cu 5-7 ani , nu oricine avea internet acasa , astazi marea majoritate a oamenilor dispun de un calculator , tableta sau telefon si au acces la internet, la informatii foarte utile privind pregatirea si recuperarea porumbeilor , informatii cu privire la prevenirea si combaterea diferitelor boli care pot sa apara in crescatorie . Deasemea au aparut si multe bloguri / siteuri cu specific columbofil , care abunda de informatii , reportaje , interviuri .

  3. Piata produselor columbofile – nu in ultimul rand, produsele columbofile , care sunt foarte eficiente pentru acei crescatori care “storc” si ultima picatura de energie din porumbeii lor in fiecare saptamana, in vederea obtinerii de rezultate de top . Daca in anul 2010 nu cunoasteam decat 2-3 firme de produse columbofile , si alea se comercializau in general pe la diferite evenimente , expozitii, acum sunt o abundenta de firme de produse columbofile , magazine online in care putem analiza descrierea fiecarui produs , sau chiar si magazine cu specific columbofil  in multe localitati din tara. Este clar ca un porumbel care depune un efort  major  si in mod continuu are nevoie de refacere rapida , care  se poate face doar cu ajutorul  produselor sintetice de recuperare si pregatire a porumbeilor.

   

  Asadar  , sportul columbofil in Romania , a avut o explozie in ultimii  ani ( in sensul bun al cuvantului)  , au aparut si foarte multe siteuri cu specific “Licitatii Columbofile”  care au avut un real succes , romanii isi doresc  continuu sa isi imbunatateasca materialul genetic .

  Prin  responsabilitate si bun simt , o sa evoluam continu !

  Un an nou fericit tuturor !

  Write a comment