• Remember – Alois Stichelbaut

    0 comments

  Initial imi doresc sa ma intreb in numele cititorilor ,  cum si ce m-a motivat sa scriu un articol despre rasa Stichelbaut ? Cred ca a rezultat din faptul ca in sezonul trecut unul dintre cei mai buni tineri ai mei, in cateva curse pe care le-a avut, a inceput sa se umfle ca un balon in jurul gatului. Cautand pe internet despre acest fenomen am dat peste o publicatie veche unde era relatata povestea unui celebru porumbel detinut de Alois Stichelbaut numit “Opgeblazen” acest nume in limba romana  insemna ” Explodeaza”.

  Aparent acesta era unul dintre cei mai buni zburatori a lui Stichelbaut si s-a intors dintr-o cursa din Tours cu sacii de aer inflamati. De fapt se intoarcea din fiecare cursa in conditia asta si trebuia sa fie intepat cu un ac sterilizat ca sa revina la normal. Dar in ciuda acestui lucru el a inregistrat in curse importante pozitii: 1, 2, 3, 4, 6, 10, 20 si 25  in perioada 1938/1939.   ” Opgeblazen ” a fost vândut pentru fantastica sum? de 42.600 franci lui Maurice Van Theusche.

  Astfel  „ancheta” despre sacii de aer inflamati este cheia ce a deschis usa acestui articol a uimitoarei familii de porumbei Stichelbaut.

  Toti ar trebui sa stim ca puterea, curajul si rezistenta sunt calitati necesare pentru a participa la curse de distante lungi sau maratoane. Ei bine  numele „Stichelbaut”  vorbeste de la sine de aceste calitati si in aceeasi maniera in care a facut-o si Jan Aarden. Gandindu-ne la  “acele vremuri”  nu trebuie sa luam in considerare faptul ca influenta Stichelbaut este moarta sau ca nu exista porumbei puri sau aproape puri reprezentativi reprodusi in aceasta perioada a timpului. Fiul unui prieten de al lui Alois Stichelbaut  concureaza cu porumbei aproape puri reprezentativi ai rasei, in Belgia in ziua de azi. Acel tata si prieten al lui Stichelbaut a fost  Daniel Labeeuw iar astazi, fiul lui Daniel,  Frans Labeeuw  are cea mai pura colonie de porumbei Stichelbaut .

  Dar care a fost originea  acestui minunat porumbel voiajor  din Belgia? Alois Stichelbaut era un dealer care atunci cand a cumparat doi porumbei in 1922 din crescatoria unui prieten decedat, Alfons Derumeaux, nici nu-si imaginea ca punea bazele unei rase atat de bune pe care lumea a experimentat-o vreodata. Nici nu putea prevedea succesul pe care personal il va avea ,  in special intre anii 1930 si 1940. Intr-adevar el punea bazele unei rase care in afara succesului ei in curse, va contribui la formarea coloniilor unor mari crescatori: Vanhee, Vereecke, Descamps- Van Hasten, Marcel Desmet, si Leo Bostyn, Vanbruaene si Cattrysse pe langa multi altii.

  In plus, doi porumbei de la unchiul sau Camiel Christiaens au fost adaugati in crescatorie si  mai multi de la Vincent Marien si A. Vandecandelaere. Numele anterioare poate nu inseamna nimic pentru crescatorii moderni sau pentru cititori insa in zilele lor erau considerati unii dintre cei mai buni crescatori. De la porumbeii Vandecandelaere  asociati cu Stichelbaut, au derivat pentru columbofilul din urma (Stichelbaut) o crescatorie cu porumbei de culoare predominant  neagra. Un alt impuls pentru familie a venit atunci cand Stichelbaut a fost de acord sa se asocieze cu un faimos zburator  numit Armand Declercq. Aranjamentul  de a trece cei mai buni porumbei in ambele crescatorii a imbunatatit ambelele familii si a fost o dezvoltare majora pentru Stichelbaut.

  Alois Stichelbaut a fost un sever selectioner. Acest lucru a contribuit la confirmarea crescatoriei lui ca fiind una dintre cele mai bune din acele timpuri. In orice caz el nu era o persoana care a cautat lumina reflectoarelor ci a ramas in umbra altora ca Bricoux si Sion. In urma incrucisarii  au rezultat  trei porumbei numiti: (A) ‘Old Crayonne’ care a fost din imperecherea lui Derumeaux si Marien; (B) ‘Old Scallopede ( un mascul) din nou din Derumeaux si Marien; (C) si un mascul reprodus prin incrucisarea lui A si B si un porumbel a lui Armand Declercq.

  Din aceasta linie au fost multi zburatori faimosi si castigatori printre care ‘The Old Bordeaux Hen”, un porumbel cu un gut care din 1932-1936 a castigat 14 pozitii de la 1 la 44 in curse importante si a fost mama si bunica unor porumbei de prima clasa pentru Stichelbaut si pentru alti crescatori, de asemenea, alt porumbel  de notat a fost ‘De Goode Blekem’ care a castigat 25 de premii, 15 dintre ele fiind in primele 10 pozitii, altul porumbel important  a fost ‘The Good Black Cock’ care a castigat 19 premii, din care 8 in primele 10.

  Din pacate dupa ani de succes in reproducere si curse, acesta  si-a vandut colonia printr-o licitatie in anul 1946 din care s-au strans 145,000 franci. Dar spre deosebire de alte rase , asta nu a fost caderea lui Stichebaut deoarece un localnic din Lauwe care a achizitionat multi porumbei reprezentativi ai rasei Stichelbaut, a pastrat familia pura si a imbunatatit-o. Acesta era un macelar pensionat numit Michel Descamps-Van Hasten. Un sondaj despre crescatoria lui facut in anul 1973 a confirmat ca rasa era 100% din originea Stichelbaut. Acest ager crescator a pastrat incrucisarea la maximum si mai tarziu a introdus  porumbei din crescatoria lui Labeeuws din Bissegem, care deasemenea detinea o linie de Stichelbout puri. Din nefericire intr-un timp scurt colectia lui Michel Descamps- Van Hasten a ajuns pe piata  si in sase licitatii separate s-au vandut  toti porumbeii pentru 5 milioane de franci , unii din porumbei ajungand chiar si in Romania  la Schneider Emeric din Timisoara.

  Sfarsitul pentru Stichelbaut? NU! Aceasta linia a continuat sa progreseze, pe umerii unui bine cunoscut crescator numit Daniel Labeeuw. In retrospectiva putem spune ca  Labeeuw si Descamps -Van Hasten au fost „vehiculele” pentru continuarea lui Stichelbaut si a porumbeilor cu care a inceput  in anul 1922. Aptitudinile  porumbeilor din aceasta rasa au dus-o mai departe , iar reprezentatii ei au castigat concursuri nationale si internationale in toata lumea. Astfel  rasa „sculptata” de Alois Stichelbaut  si-a lasat amprenta in toata comunitatea columbofila din lume. A fost un geniu!!

  In  final  ma gandesc la miile de columbofili de pe intregul glob care au experimentat o bucurie unica din simpla cronometrare a unui porumbel sau chiar ajungand la castigul unei curse  cu aceasta minunata linie „Stichelbaut”

  Write a comment