• Pregatirea porumbeilor de fond si maraton

    2 comments

  Porumbeii de fond trebuie sa posede urmatoarele calitati : rezistenta , viteza , initiativa , curaj , insusiri obligatorii pentru invingerea dificultatilor pentru concursurile de peste 700 km. Asemenea exemplare sunt rare si acestia sunt porumbeii cei mai completi .

  Putine sunt liniile consacrate de porumbei de fond care transmit toate aceste calitati , si trebuie aplicata o pregatire speciala inca din primul an de viata .

  Castigarea unui loc 1 intrun concurs de fond si maraton este visul oricarui columbofil.

  Porumbeii de fond necesita o pregatire speciala , de lunga durata din partea stapanului, care trebuie sa aibe un minimum de cunostinte , pentru ca porumbelul sa fie adus in forma maxima la concursurile dorite ,  pregatirea porumbeilor incepand chiar din primul an de viata iar forma optima va fi la vastra de 3-4 ani .

  Nu cu  orice porumbel se poate incepe aceasta pregatire. Originea acestora este recomandat sa fie o linie de porumbei consacrati in concursurile de fond si maraton . Este important ca tinerii porumbei desemnati pentru concursurile de fond sa aibe o naparlire completa , aceasta neputand fi realizata inaintea implinirii varstei de 1 an .  Este obligatoriu ca orice crescatorie sa aibe minimum 2 compartimente , unul pentru masculi si altul pentru femele.

  In primul an nu trebuie sa fie supusi la eforturi care sai epuizeze. Daca acest lucru nu este evitat , consecintele vor fi catastrofale si duc la compromiterea definitiva a porumbeilor, caracterizata prin pierderi masive , si in cazurile fericite intarzieri la intoarcerile din concurs .

  In primul an de viata componentii lotului de viitor fondisti trebuie obisnuiti sa zboare zilnic in jurul crescatoriei  30 min pe zi la inceput  si putem ajunge pana la o ora . Aceste antrenamente se vor face de 2 ori pe zi dimineata si seara , aceasta fiind o conditie  esentiala pentru formarea musculaturii .

  De obicei antrenamentele trebuie facute la ore fixe si la reintoarcere porumbeii sa fie hraniti .  Antrenamentul se face separat pe sexe , dupa hranire tinerii intra in repaus.

  Imperecherile trebuie facute la mijlocul lunii aprilie pentru a participa pentru a putea participa intr-o forma buna la concursurile din lunile iunie – iulie si inceputul lui august .  Imperecherea regleaza naparlirea , ea trebuie facuta in fiecare an la aceeasi data .

  Se lasa cuplurile de porumbei sa cloceasca primul rand de oua , intrucat un exces de efort nu trebuie sa aiba loc ,  se recomanda ca perechea sa creasca un singur pui .

  In primul an este recomandabil ca lotul de fondisti sa fie angajat prograsiv la 4-6 lansari de 150- 300 km , in lunile iunie si iulie porumbeii nu trebuie fortati pentru ca naparlirea sa se faca in conditii optime si sa fie normala. Orice abuz poate avea repercursiuni asupra naparlirii .  Cand naparlirea este pe sfarsite porumbeii trebuie separati pe sexe.

  In al doilea an de viata , viitorii fondisti vor fi angajati in lunile iunie si iulie la 3 – 5 lansari de 300 – 700 km .

  In al treilea an de viata , porumbeii de fond sunt in plenitudinea formei si este obligatoriu sa fie angajati  la concursuri de fond si maraton , in lunile iunie- iulie  si inceputul lui august , perioada in care pot da un randament maxim si pot trece cu usurinta prin toate dificultatile concursurilor .  Acestia trebuie sa faca fata la toate dificultatile intalnite pe parcursul drumului de reintoarcere pe care poate intilni averse de ploaie , in aceasta perioada sunt fregvente , insotite de descarcari electrice, grindina , caldura in exces, furtuni  , etc.

  Un porumbel reintors de la un concurs de  700 –  1000 km trebuie menajat si intretinut pentru refacere  .  La venire i se serveste o hrana usoara , o baie ,  apoi un repaus de cateva ore pana la o zi , si numai dupa aceea o hranire mai consistenta  . In functie de capacitatea de refacere a porumbeilor la concursurile de fond pauzele vor fi de 14- 21 de zile .  In funtie de rapiditatea refacerii porumbeilor in aceste pauze este recomandat sa se faca   1-2 lansari de la 50-100 km .

  Write a comment