De multa vreme ma tot gandesc la crescatorii care la inceput de sezon vin cu aproape jumatate de lot decimat in antrenamente sau daca trec cu brio peste antrenamente , in primele 2-3 etape incepe calvarul . Deasemenea mi-a starnit interesul pierderile tot mai mari din ultimii ani la pui si mai ales bolile aparute in timpul sezonului de pui. Deci, ce cauzeaza cu adevarat aceste neplaceri?
Dupa parerea mea, multi oameni nu au porumbeii apti pentru ai antrena si angaja la concurs, dar cred ca cel mai mare motiv pentru porumbeii nu sunt apti este acela ca nu sunt sanatosi 100% ! Sunt sigur ca multi dintre voi folositi fel si fel de programe de pregatire si antrenare si mai ales sustine-ti ca porumbeii sunt 100% sanatosi, dar, in opinia mea, multe dintre aceste programe pot face exact opusul a ceea ce ele sunt destinate.
In mod normal noi oamenii nu administram medicamente preventiv copiilor nostri ca el sa nu cumva sa nu se imbolnaveasca luna ce urmeaza , ci practic administram un antibiotic la nevoie si doar daca este absolut necesar ( imi da-ti dreptate cred ? ). Prin acest lucru permitem sistemului imunitar sa isi creeze anticorpii necesari pentru a mentine o stare de sanatate optima si practic orice intervintie medicamentoasa poate avea si „efecte secundare”.
Atunci cand incepem sa antrenam porumbeii , in jurul crescatoriei sau chiar si antrenamente pregatitoare , trebuie sa avem in vedere conditiile meteo . In cazul in care temperaturile sunt prea ridicate , sau este frig , innorat , ploaie , este clar ca porumbeii nu o sa exercite un antrenament de placere , ci mai mult sunt „impinsi de la spate” sa poate face acel antrenament , si vor folosi o extra-energie pentru a putea finaliza , iar daca nu suntem foarte atenti cu recuperarea poate duce la „neplaceri” , boli , scaderea conditiei fizice .
Este responsabilitatea noastra sa luam lucrurile incet „omul intai invata sa mearga , apoi alearga” , o consider foarte adevarata si in cazul porumbeiilor , trebuie sa incepem prin antrenamente usoare si mai tarziu evident ca ar trebui sa observam anumite exemplare care nu au calitatile necesare pentru a deveni campioni , despre care eu zic ca ar trebui sa ne lipsim , pentru ca toti crescatorii au un anumit numar de locuri disponibile si practic daca incepem sa menajam puii , totusi ar trebui sa facem o mica selectie, din punctul de vedere antrenamentului in jurul crescatoriei , taliei , aripii , musculaturii .
Un lucru foarte important , trebuie sa ne stabilim un program exact , cand incepem antrenamentele , unde le facem , de cate ori , astfel incat porumbeii sa fie pregatiti 100% atunci cand incep concursurile , fara a face salturi mari de km cum se mai practica la noi in tara din diverse motive. Cu toate ca se cunoaste exact ziua cand o sa fie primul concurs din sezonul respectiv , intotdeauna sunt cativa crescatori care sunt luati pe nepregatite si practic arunca tot lotul in joc , ceva de genu „lasa ca se descurca ei , doar sunt de maraton”. Eu personal cunosc unii care nu au fost niciodata pregatiti si chiar daca am amana sezonul cu o luna , ei tot nu ar fi pregatiti .
Sunt mandru sa spun ca în general, sunt pregatit la debutul de sezon , si chiar daca porumbeii mei nu sunt cei mai buni , sunt sigur ca ei au avut parte de o pregatire corespunzatoare, iar pe mai departe , prin pregatirea aceasta ei au sansa sa imi arate cat de ”vrednici” sunt . Eu am inteligenta necesara sa imi dau seama ca nu sunt in masura sa analizez un porumbel daca va fi campion doar privindul in ochi , dar cu o pregatire buna si o sanatate de fier , va putea porumbelul sa imi dovedeasca calitatea lui .
Din experienta personala , cei mai buni porumbeii care i-am avut , nu au fost niciodata bolnavi deci nu a trebuit sa intervin cu antibiotice. Ei si-au dezvoltat o rezistenta naturala pentru a fi capabili sa concureze cu succes , iar cei care nu au avut aceasta aptitudine sau pierdut mai devreme sau mai tarziu .
Columbofilia este un lant de alegeri pe care noi columbofilii trebuie sa le facem , iar daca va confruntati cu pierderi mari la inceput de sezon , trebuie neaparat reevaluata situatia de urgenta . Pasarile sunt sanatoase ? Pregatire superficiala ? Pasari de slaba calitate ? .
Oricare ar fi raspunsul , crescatorul este de vina !
Amintiti-va acest lucru: In fiecare crescatorie exista niste porumbei foarte buni, dar sunt de asemenea, mai multi care ar merge „la cuptor” .
C D – TopPigeon.NET