Pentru cei care au timp sa citeasca randurile de mai jos doresc sa va impartasesc cateva pareri personale despre selectia porumbeilor. Din start vreau sa va prezint cateva ipoteze care stau la baza concluziilor finale:
1. Pana in prezent am zburat porumbeii pe mai multe rute si am avut acces la porumbei destul de valorosi (achizitii, schimburi, cadouri);
2. Conditiile din volierele noastre sunt bune, dar nu pretind ca sunt perfecte, avand in vedere ca totusi nu se cunoaste un standard, cu toate ca sunt trasate cateva linii principale;
3. Am folosit atat hrana gata pregatita de la firme cu renume insa am administrat si hrana pregatita de noi din seminte achizitionate din piata;
4. Tratamentele sunt facute periodic si incercam sa administram cat mai putine medicamente – daca e posibil doar cand e nevoie, in acest fel porumbeii isi creeaza o imunitate proprie;
5. Toti porumbeii au acelas program, aceeasi hrana, aceleasi tipuri de tratamente si nu facem diferenta intre porumbeii proveniti din linii autohtone si cei din linii importate;
6. Porumbeii sunt ingrijiti de unchiul meu Florin datorita faptului ca tipul de serviciu ales m-a facut sa-mi desfasor activitatea in Bucuresti, respectiv Brasov, la porumbei ajungand odata, maxim de 2 ori, pe luna si atunci doar in weekend.
Am tinut sa precizez aceste aspecte intrucat doresc ca cititorii sa poata trage concluzii tinand cont de informatiile furnizate. Acest articol se adreseaza in special incepatorilor care nu au mare experienta in columbofilie dar care doresc sa ajunga in top cat mai repede.
La fel ca toti ceilalti incepatori in anul 2002 am achizitionat produsi din pasari bune de la noi din zona. Deoarece rezultatele nu au fost asa cum ne-am asteptat am inceput sa ne construim un lot de reproducatori achizitionand pasari valoroase in pedigree. Intrucat inca de la inceput ne-am permis sa cheltuim sume importante de bani pe porumbei am adus cateva linii de valoare. Asta s-a intamplat pana in 2006 cand am inceput sa aducem pasari de afara, achizitionate direct de la crescatorii straini. In 2007 am introdus din nou cateva exemplare destul de scumpe cu pedigree de campioni. Preturile s-au invartit in jurul valorii de 500-1000 euro la porumbeii adusi de afara. Intotdeauna am incercat sa achizitionam pasari bune care sa poata castiga locuri fruntase intr-o zona in care se face atat viteza demifond (vezi cluburile din Valcea, cu rezultate exceptionale an de an la nivel de uniune UCPR), cat si categoria fond si maraton – Olt, Dolj si mai nou Valcea. Standardul nostru la porumbel este pasarea de TOP de la 100km si pana la 800km.
Din multitudinea de pasari reproduse, intre 30 si 60 pui in fiecare an, in acest standard s-au incadrat doar 3 porumbei si anume: 209637-2002, 285723-2003 precum si 300113-2006. Toti ceilalti au inregistrat rezultate bunicele sau mediocre. Cei trei porumbei au reusit sa reziste an de an si sa claseze de la 100 km si pana la 1089km.
209637-2002 a inregistrat un an de exceptie in 2005 clasandu-se la 5 concursuri de fond dintre care unul de 850 km, unul de 956 si altul de 1089 km. In anul 2006 nu s-a putut iesi din tara la fonduri si am efectuat 6 concursuri de demifond, “637? ocupand locul 5 National Demifond si 20 National general Palmares dupa ce in 2005 a clasat toate categoriile de fond si mare fond inregistrand locul 28 Nat. AS Maraton. A clasat 27 etape si peste 10100km clasati ratand doar 3 etape intre 2003 si 2006.
285723-2003 este singurul porumbel care a zburat in 3 directii si anume Ukraina, Polonia si Cehia, clasand toate categoriile de distanta: viteza, demifond, fond, general, in 2007 fiind porumbelul cu locul 1 Regional General Palmares.
300113-2006 este deasemenea un porumbel de exceptie care a zburat si clasat in perioada 2006-2009 nu mai putin de 26 etape cu peste 10400 km clasati, ratand doar 4 etape. Este clasat la toate categoriile de distanta si anume 8 categorii in 2008 cu locul 3 National Fond si 9 categorii in 2009, cu probabilitatea de a realiza un loc fruntas in Expozitie la categoria General Palmares 4 ani.
Am prezentat aceste rezultate nu pentru a ne face reclama, ci din contra, avand in vedere materialul genetic pe care l-am avut din 2002 si pana astazi au rezultat doar 3 porumbei valorosi si care nu s-au pierdut, toti trei fiind in cotet, cu exceptia porumbelului 637 care este achizitionat de bunul meu prieten Vali Tudor. Facand un calcul simplu rezulta ca in 7 ani am reprodus un numar de aproximativ 400 pui din care au confirmat pana in prezent, mentionand inca odata ca sunt in voliera, doar 3 pasari. Cele trei pasari au rezistat unui ritm de angajari de 8-10 concursuri pe an din care minim 3 fonduri. Am avut si alte pasari cu rezultate bune dar din pacate nu ne putem mandri cu ele intrucat nu au reusit sa se mai intoarca de la concursuri. Aceste pasari nu pot fi mentionate.
Concluzia este aceea ca rezultatele CORECTE vin foarte greu, necesita multa munca, investitii, timp, rabdare, nervi consumati, insa ofera dupa cum vedeti si multa satisfactie.
Porumbeii 209637-2002, 285723-2003 provind din linii lucrate de noi, avand la bunici sau parinti porumbei originali de la Stanuca Vasile. 300113-2006 este achizitionat ca pui de la bunul meu prieten Dl. Izdrea Petre din Babadag cu “Fabuloasa” suma de 1 milion lei vechi, adica nici mai mult nici mai putin de 25 euro. Din puii achizitionati din campioni sau pasari de valoare de la noi din zona nu am reprodus nimic de valoare. Deasemenea nu am reusit sa reproducem nici macar un exemplar de valoare din pasari pe care am platit sute de euro sau chiar mii de euro. Probabil nu au reusit sa se adapteze zonei sau ritmului de zbor in conditiile in care la 2 ani trebuie sa zboare de la 100 la 800km minim 10 etape. Probabil pasarile din afara, cu mari campioni in pedigree nu au constanta care trebuie pentru ritmul de zbor din Zona noastra si reusesc sa se piarda foarte usor, cu toate ca la anumite zboruri realizeaza rezultate exceptionale. Au fost cazuri in care intr-un an am pierdut 8 pui dintr-o pereche de pasari aduse de afara in pedigreele carora existau linii de mari campioni la maraton. Unii pui se pierd chiar in jurul casei fara nicio explicatie. In schimb sunt multi crescatori in Romania care realizeaza rezultate senzationale cu pasari importate.
Asa e ca v-am cam bulversat? Ei, dupa 7 ani de columbofilie si eu sunt bulversat. Se pare ca acest sport este mult mai complex decat ne asteptam noi, in realizarea rezultatelor de top intervenind o serie de variabile pe care nu le putem controla in totalitate.
Nu pot pretinde ca ma pricep bine la porumbei dar nici un novice nu mai sunt. Iata cateva sfaturi care pot fi urmate sau nu:
– multi spun ca norocul joaca un rol important in acest sport, eu vreau sa intaresc aceasta afirmatie si sa spun ca norocul ti-l faci singur, norocul nu vine, tu esti cel care il cauta si il gaseste,
-tineti cati mai putini porumbei pentru a avea controlul lor deplin,
– reproduceti doar din porumbei care au demonstrat si din porumbeii care au rezultatele atestate,
– eliminati orice suspiciune din voliera,
– daca ai dat o suma importanta de bani pe un porumbel nu ai cumparat si probabilitatea de a reproduce descendenti de valoare,
– dintr-o cioara ai 100% sanse sa scoti doar ciori,
– incearca sa achizitionezi pasari de la persoane oneste si de incredere care sunt an de an in top,
– daca ai ocazia poti sa faci un avion din pedigree-ul pompos al unei pasari care nu a reprodus un pui decent din 8 si porumbelul o supa buna.
– Exista foarte putine pasari bune si foarte multe pasari proaste.
Loc 2 Expo-Tragoviste 2008 fond!!!
Echipa TopPigeon.net ureaza mult succes tandelului columbofil Silviu & Bita!!!
SEBI
March 3rd, 2011 at 20:18
ADEVARAT. SILVIU SI BITA CEL MAI DE TEMUT TANDEM DIN DRAGASANI VALCEA. STIMA SI RESPECT NISTE OAMENI SINCERI . FELICITARI SI MULT SUCCES AN CONTINUARE.
Marcel Cädariu
March 5th, 2011 at 01:02
Stima si respect pentru articol,as putea sa scriu 999 de pagini dar este foarte greu ca o sa ma doara mina,cel mai important lucru este ce vrei sa realizezi!!!In primul rind este crescatorul,care “Trebuie “sa stie ce vrea,ca aceasta este cea mai mare problema findca toti vreau sa fie campioni peste noapte se mint unul pe altul si se bucura de clasarile colegilor de la club,HA HA!Volierele,Golumbarele sau cotetele sint o catastrofa din cite poze am vazut,NU VREAU SA JIGNESC PE NIMENI CA NICI AL MEU NU ESTE PERFECT,dar unele daca stai 10 minute in ele te alegi sigur cu o raceala ca asa trece vintu si curentu prin ele.Porumbeii,…si rabdarea toti sint campioni in pedigre,mai mult pedigre decit porumbel.Un exemplu mai extrem:am avut un mascul Olandez o splendoare avea doi ani si am inceput sa scot pui din el in fiecare an sase pui,ca lasam trei serii,poate au fost numai 4-5 pui pe an dar nu asta e important,dupa OPT ani de matca puii lui cu OPT femele NU au dat nici un rezultat dupa asteptarile mele,in urmatorul an al 9-lea BOMBA doi pui cu 5 din 5 unu 4 unu 3,urmatorul an aceiasi femela toate ouale limpezi,Masculul cu 5 la pui 4 concursuri 4 clasari al 5-lea concurs disparut pina azi,Femela cu 5,2 concursuri2 clasari la al 3-lea sa intors sparta de soim ajungind la matca fiind mama unui mascul cu 3 expoziti nationale in Romania,suna ca o TELENOVELA dar asta inseamna RABDARE.Este un caz de exceptie,normal daca un porumbel in 3-4 ani nu confirma,ciao.Exemplu l-am dat pentru ca uni vor sa duca ouale la concursurile de puii si sa vina acasa primi la ultima pana napirlita si la un an 2 fonduri si 1-2 maratoane dar din pacate la 2 ani dupa citeva zboruri nui mai vezi.Cu mincarea este o problema mare,care este buna e pre scumpa si atunci amestecam ce se poate si la sugestile “Prietenilor”care vor sa ne ajute!!!Medicamentele sint cea mai mare catastrofa ca nu putem sa ii intrebam ce ii doare si atunci le dam bineinteles tot ce ne zic “prieteni”.Ma scuzati ca vam retinut dar cred ca asta e adevarul.Bafta.
Claudiu
March 5th, 2011 at 10:18
Nu ati retinut domnul Cadariu,va mai asteptam pe la noi.Oamenii ca dumneavoastra sunt mereu bine venite pe site-ul nostru!
Cu respect!