• Metoda Vaduviei – 3 sisteme de aplicare

    0 comments

  Exista mai multe forme de abordare a sistemului de joc  la vaduvie,  astazi o sa va prezint 3 metode care au dat randament in mai multe crescatorii. În toate cele trei cazuri, niciodata nu se vor mai face antrenamente private la masculi dupa ce au inceput concursurile. Consider ca se pot obtine rezultate de top   fara a mai face antrenamente private cu pasarile batrane , deoarece procesul de invatare a metodei „vaduvie” se face porumbeilor tineri care au nevoie de multe sosiri in care isi vor gasi partenerul acasa  . Atunci cand vaduvii o sa aiba mai mult de 2 ani   trebuie doar sa ne asiguram ca avem „elementele castigatoare”

  1. SANATATE –  Cu trei saptamâni înainte de primul concurs trebuie sa le asiguram un tratament  care sa ai puna intr-o forma buna, doar porumbeii sanatosi pot sa atinga o forma buna .
  2. PORUMBEI DE CALITATE, care o sa ne ajute sa castigam aceste concursuri.
  3. VOLIERA corespunzatoare , bine aerisita ,  si foarte important FARA AGLOMERATIE .
  4. HRANA de calitate , cea mai buna care ne permite buzunarul , sa nu ne zgarcim la hrana porumbeilor ,  sunt o multime de oameni care cheltuie o groaza de bani pe porumbei  iar cand vine vorba de hrana lor , lasa de dorit  ( ex : avem bani sa ne luam BMW  , dar ai punem instalatie de gaz sa nu consume mult  ) , si  tot acesti crescatori alearga dupa pastile minune prin care cred ca le pot mari viteza porumbeilor .

  Cam asta ar fi formula cu ceea ce avem nevoie cu 3 saptamani inainte de prima cursa. Este indicat sa ajungem ca porumbeii sa zboare aproximativ  45-60 min  dupa care o sa incepem antrenamentele maxim 10 antrenamente scurte , apoi 2-3 mai lungi 100-150 km

  Dupa aceste antrenamente , ar trebui sa fie pregatiti pentru toate concursurile ce urmeaza.

  În primul sistem vaduvie, se pun cuplurile la pereche cu  7 – 8 saptamâni înainte de începerea sezonului de zbor.  Se creste 1 pui la fiecare pereche si se lasa sa oua a 2 serie de oua , iar dupa a 10 zi de clocit se vor desparti porumbeii  si se vor arunca ouale . Unii prefera  intai sa ia femelele si apoi dupa 2-3 zile sa arunce si ouale. Din acest moment incepe vaduvia.

  Al doilea sistem vaduviei este asemanator doar cu unele avantaje în plus , incepe mai devreme pentru a putea aborda cu succes primele etape din planul de zbor ( viteza si demifond ) si ne permite sa crestem o serie de pui din porumbeii reproducatori . În acest sistem, se pun la pereche cuplurile odata cu porumbeii de la reproductie , la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul de decembrie.  Dupa ce vor depune ouale  putem muta sub porumbeii de la lotul de zbor ,  ouale de la reproducatori .

  Dupa ce puii sunt în vârsta de aproximativ 2-3 saptamâni, femelele sunt mutate impreuna cu jumatate dintre pui , in compartimentul femelelor , iar cealalta jumatate de pui vor ramane cu masculii . Facand acest lucru vom evita ca femelele sa oua a 2 oara , si astel o sa prelungim inceperea naparlirii. La 24-26 zile puii sunt intarcati si mutati in compartimentul de pui .

  Acum  masculiii si femelele o sa aiba o perioada de odihna de 7-8 saptamani . Cu doua saptamâni înainte de primul concurs , porumbeii vor fi imperecheati din nou , dar vor fi lasati impreuna doar 2 zile , pentru a evita ca sa intre in goana  si sa oua, dupa care vor fi despartiti.  În aceasta incepem sa antrenam masculii , din 3 in 3 zile  ,  inainte de a pune masculii in cosul de transport o sa le aratam femelele  pentru maxim 5 minute  si la intoarcere o sa ramana impreuna maxim 15-20 minute.  Se poate face acelasi lucru si cu femelele . Odata inceput sezonul de zbor se vor vedea partenerii numai inainte de imbarcare .

   

  Al treilea sistem vaduvie este utilizat cu succes  si de un star al Olandei  Marcel Sangers. În cazul sau, el imperecheaza lotul de zbor in jurul datei de 15 martie , sub care creste cate 1 pui puii de la lotul de reproductie . Ca si al doilea sistem de vaduvie  la 2 saptamani,  jumatate dintre pui sunt mutati cu femelele, iar masculii vor fi zburati primele 2 etape practic la natural , hranind puii ramasi in compartimentul lor. Dupa 2 saptamani se vor ridica puii si incepe vaduvia clasica . Acest sistem permite masculilor sa amane intrarea  in forma  pentru etapele de demifond si fond .

  Toate cele trei sisteme functioneaza daca sunt respectate cele 4 ”elemente castigatoare” , cei care doresc pot sa incerce oricare sistem din cele 3 . Mult succes !

   

  Write a comment