• Ko Van Dommelen

    4 comments

  Cand mergi in Olanda toata lumea se intreaba cum oamenii de aici pot locui in case asa de mici, este cazul si lui Ko Van Dommelen, un om atat de mare intr-o casa si o curte atat de micuta, dar parca desprinsa dintr-un paradis verde in care adaposteste nu mai mult de 12 perechi de reproducatori, 40 de pui si 40 de masculi vaduvi.

  Fie ca este vorba de crescatori care zboara viteza, demifond sau fond, fiecare dintre ei au de invatat ceva de la Ko Van Dommelen. Porumbeii lui puternici, cu pene foarte moi, muschi supli si ochi in care pur si simplu te pierzi, fac din acestia adevarate bijuterii. Desi anii au trecut, ramane mereu la aceeasi baza, baza Aarden si aceleasi cuvinte : ,, acesti porumbei au atat de putine greseli incat nu pot sa nu fie campioni’’.

  Baza Aarden, Aarden si iar Aarden, acestea sunt cele trei cuvinte sfinte pentru Ko Van Dommelen. De-a lungul anilor, in crescatorie s-au alaturat si alti porumbei, insa niciunul nu s-a dovedit a fi mai bun ca cei existenti. Porumbeii de Aarden au ajuns in mainile lui Ko inca de mic copil, asta din prisma prieteniei pe care tatal sau o avea cu Jan Aarden. Acesta prietenie nu a facut decat ca acesta colonie de Aarden sa continue si in ziua de astazi, chiar si acum in pasarile de reproductie curge sangele acelor super porumbei. Odata incepand sa concureze, Ko a ramas fidel teoriei tatalui sau, aceea de a consolida cat mai mult baza porumbeilor de Aarden din linia ,,Dolle’’.

  “Paarsborst” a fost motivul, asta daca mai era necesar inca odata ca lumea intreaga sa auda de Ko Van Dommelen din St.Philipsland. Mama acestui mascul este o femela de la Cas van de Graaff, numita ,,Casje Vermeulen’’ iar tatal, un super mascul de reproductie nepotul lui “Zwarte Deugniet”, 1 International Bordeaux. Sa nu uitam ca ambele victorii nationale castigate de “Paarsborst” au fost cu vant din fata si temperature foarte ridicate. Se pare ca sunt tipul de concursuri care le place acestor porumbei intrucat si varul sau “Zwarte Elastieken” a devenit primul as Marsillia 5 ani, si ca lucrurile sa fie complete, sora lui “Zwarte Elastieken” denumita  ” Elastieke Zwarjte ” a reusit sa obtina locul 4 National la Mont de Marsan, de asemenea intr-un concurs extreme de greu, in aceleasi conditii de zbor.

  Rezultate “Paarsborst” :

  1 National Dax 2006, 3200p.

  3 International Dax 2006, 11.235p.

  1 National Lourdes 2005

  33 National Pau 2005, 3077p.

  208 National Perpignan 2005, 6299p.

  219 National Le Mans 2005, 12.884p.

  Sistemul de zbor al vaduvilor este unu destul de dur, tocmai de aceea dupa sezon acestia sunt lasati sa se relaxeze, ei ramand impreuna dupa cursa de Perpignan. Sfarsitul de sezon este cel mai asteptat atat de vaduvi cat si de crescator, naparlirea avand un aport extreme de mare in pregatirea pentru viitorul sezon, acestia sunt lasati sa cloceasca cate 10 zile, 3 serii de oua, asta poate datorita si cererii foarte mare de oua. In apropriere de sfarsitul anului vaduvi sunt separati, ca apoi la mijlocul lunii ianuarie acestia sunt lasati din nou impreuna. In toata perioada iernii ei raman inchisi datorita pasarilor de prada, in anii anteriori pierdandu-se destul de multe pasari de valoare.

  Pe data de 8 martie Ko incepe sa se ocupe de educatia vaduvilor, si pasii pentru ca vaduvia sa poate incepe, acestia nefiind lasati sa cloceasca decat 10 zile. La inceputul sezonul vaduvii se antreneaza o singura data pe zi, asta pana inainte de cursa international de la Pau cand sunt antrenati atat dimineata cat si seara, intre antrenamente acestia beneficiind de odihna cu ferestrele inchise. Inainte de prima etapa de importanta, Ko se asigura ca au destui km in aripi. In timpul sezonului vaduvii isi gasesc mereu partenera acesa, insa inainte de cursa acestora nu li se arata niciodata, incercand sa ii trimita cat mai relaxati. Ca si o extra motivatie folosita in special inaintea concursului International de la Perpignan, acestia sunt lasati impreuna, chiar li se ofera paie pe jos pentru a-si forma cuibul. Toti sunt lasati impreuna, fie ca sunt pasari tinere, sau mature, si chiar li se permite sa faca o baie. Ko considera ca cel mai important este sa tina stresul cat mai departe de vaduvi, crede ca un vaduv stresat si agitat nu poate castiga niciodata o cursa.

  In timpul sezonului femelele sunt tinute in boxe inchise, tocmai pentru a evita imperecherile intre ele, doamnele ,,fierbinti’’ sunt cele preferate pentru cei mai buni vaduvi.

  Ko recunoaste ca nu este un crescator foarte rabdator, yarlingii nefiind deloc menajati, dupa 2 curse de 500 km, acestia sunt pregatiti pentru alte doua curse Internationale Bordeaux, si Marsillia sau Narbonne.

  Concursurile cu puii nu au nici o importanta, nu sunt tinuti separate, si nici la intuneric, si cu toate astea, desi cu o naparlire avansata acestia reusesc de fiecare data sa ajunga casa.

  Alimentatia nu este folosita de o firma anume, in sezon de obicei achizioneaza 8 tipuri de mancare pe care o amesteca si o serveste vaduvilor, insa niciodata o mancare foarte grasa, ceea ce foloseste cu regulatitate nelipsind niciodata sunt alunele si proteinele pe care le serveste pe boabe.  Uleiul de usturoi, vitamineralul si laptisorul de matca si gritul sunt de asemenea nelipsite. Hranirea vaduvilor se face direct in boxa, dimineata si seara, fiecare primind cate o lingura de amestesc, dupa care se ofera o lingura constand intr-un amestec de grit si vitamineral si un mic desert constand intr-un amestec de seminte mici, dupa care se da fiecarui mascul 2 alune pe cioc.

  Mancarea grasa este preferata dupa terminarea sezonului, folosindu-se un amestec foarte bogat in momentul naparlirii peste care odata pe saptamana se pune ulei de usturoi si drojdie de bere, insa imediat terminarea acestuia revine la o hrana usoara care contine 1/3 orzoaica.

  Ko sta cat mai departe de medicamente cu putinta, chiar de fiecare data cand are ocazia scoate in evidenta ca pasarile lui au o imunitate naturala, in afara de vaccinul de paramixoviroza care este facut cu sfintenie, el incearca sa stea cat mai departe de medicamente. Folosirea acestora se face doar in timpul sezonul, folosind sistemul A + B, intr-o saptamana tratand de tricomonoza/coccidioza iar in cealalta pentru problem respiratorii.

  In ziua concursului el foloseste un ritual de ani de zile, luand 3 capsule pe care le da porumbeilor, una de tricomonoza, alta de coccdioza iar cea de-a treia continand laptisor de matca. La sosire le ofera eletroliti si mancare bogata pentru a-si recupera energia, dupa care trece la mancarea usoara.

  Tinerii nu primesc nici un medicament, incercand sa-si formeze aceeasi imunitate naturala, fiind hraniti direct de pe podea ca si porumbeii de reproductie. Stratul gros de gainant ca o patura pe intreaga podea este tipica pentru Ko, doar o singura data pe an elimina bucatile foarte mari care il incomodeaza.

  Uneori porumbeii de matca, cat si puii sunt nevoiti sa caute mancarea pe sub patura de gainat, acest lucru intamplandu-se si in cazul vaduvilor insa in extrasezon, in sezon acestia fiind hraniti individual in mici cutii de lemn ce se regasesc in boxe.

  In apa de cele mai multe ori se gasesc pene, seminte, sau alte reziduri, insa acestea nu sunt aruncate, pur si simplu cand adapatoarea se goleste se completeaza cu apa.

  Rezultate Top 10 National, Ko Van Dommelen :

  1  International Bordeaux Yrl 1995 – 4.141 p.

  1  National Bordeaux Yrl 1995 – 3.026 p.

  1  National Narbonne 2011 – 3.968 p.

  1  National Dax 2006 – 3.200 p.

  1  National Lourdes (race in time) 2005.

  1  National NPO Bordeaux 2004 – 3.175 p.

  2  National Dax 1999.

  3  International Dax 2006 – 11.235 p.

  3  National Dax 2004 – 13.456 p

  3  National Barcelona 2010 – 7.016 p.

  5  National Bordeaux Old birds 2009 – 5.183 p.

  4 National Dax 2006 – 2.300 p.

  8  National Pau 2011 – 2.706 p.

  9  National Perpignan 2004 – 7.645 p.

  9  National Dax.

  9  National Ventoux 2003.

  10  National Bordeaux 2006.

  Cu siguranta, modul in care Ko Van Dommellen abordeaza sportul columbofil, maniera in care priveste lucrurile si mai ales rezultatele de top obtinute, toate astea impreuna il fac o legenda vie, un slefuitor al diamantelor cu pene.

   

  Write a comment