Crescatorul olandez Jan Aarden a creat o rasa deosebita de porumbei pentru intrecerile maraton.
Nascut in 1893 la Oosterhout, Jan a fost fascinat inca din copilarie de animale si in special de porumbeii voiajori.
Acesta a insistat ca parintii sa-i construiasca acasa o voliera pentru porumbei, aceasta fiind cea mai mare dorinta a sa.
Cand aceasta a fost gata, Jan a fost extrem de fericit desi era o voliera mica.
Prima sa pereche de porumbei are o poveste frumoasa. Tatal sau a folosit in educatia fiului un sistem de cartonase verzi si rosii. Pentru a primi un cartonas rosu trebuia sa acumuleze 6 cartonase verzi. Jan primea un cartonas verde ca urmare a unei munci istovitoare, iar acesta fiind un elev foarte bun a reusit sa acumuleze 6 cartonase rosii foarte repede.
Tatal sau ii cumpara o carte de fiecare data cand acesta acumula 6 cartonase rosii, insa de data aceasta Jan si-a dorit de la tatal sau Paulus o pereche de porumbei in locul cartii.
Jan a invatat lucrurile de baza ale sportului cu porumbei cu fratii Oomens, insa acesta era mai interesat de imbunatatirea raselor decat de competitia propriu-zisa a porumbeilor. Cresterea unor porumbei cu caracteristici competitionale excelente a fost pasiunea sa, iar imperecherile consangvine au reprezentat cea mai importanta parte a activitatii sale.
Putini crescatori de porumbei stiu ca Anton, fiul lui Jan, a fost cel care si-a impulsionat tatal sa faca trecerea de la cursele scurte la cele lungi, si desi rezultatele nu erau impresionante, cu rabdare si talent, a inceput sa construiasca faimoasa rasa de maraton. Este putin cunoscut faptul ca porumbeii rosii se afla la baza acestei rase.
“Zilvervosje”, femela gut deschis cu reflexe argintii pe aripi a fost un excelent reproducator, avand rezultate bune si in curse, exercitand o influenta majora in dezvoltarea rasei Aarden.
Aceasta a avut o contributie deosebita la realizarea porumbeilor de concurs maraton, la nivel european. Linia ei genetica se regaseste in pedigree-urile unor mari crescatori Aarden, ca Muller, van den Burgh, van der Wegen, van Roy si Kuypers.
Este important de stiut ca la baza rasei Aarden au stat porumbeii lui Delbar.
Cateva din primele exemplare faimoase ale rasei:
“Numarul 10” al lui Ligtenberg – tatal faimosului Dolle al lui Marijn van Geel – originea porumbeilor van Geels
“Oud Doffertje” al lui van der Wegen, care a fost punctul de plecare al rasei van der Wegen .
Cristi r
April 20th, 2011 at 17:09
ceea ce nu s-a specificat in articol este ca: la baza formarii porumbeilor Aarden a stat maestrul Piet de Weerd, care din punctul meu de vedere este un lucru important de specificat