• Interviu Spiridon Dumitru, Tulcea

    6 comments

  Astazi aveam onoarea sa vi-l prezentam pe domnul Spiridon Dumitru .Bine v-am gasit domnule Spiridon.

  Bine ati venit , salut pe aceasta cale si pe toti vizitatorii site-ului toppigeon.net .

  Va rugam sa va prezentati pentru columbofilii care nu va cunosc.

  Ma numesc Spiridon Dumitru  locuiesc in Tulcea si am varsta de 34 de ani.

  Va mai aduceti aminte cu exactitate data la care v-ati apucat prima data de porumbei,  sau in momentul in care ati intrat in contact cu ei?

  In iarna lui 1990 am primit un porumbel alb care il gasise cineva in zapada , de atunci a inceput atractia mea fata de porumbei , in anii care au urmat m-am documentat si am crescut porumbei de agrement si ornament reusind in anul 1997 sa ocup locul 3 cu un bimotat de Calaras  la Expozitia judeteana Tulcea .

  Porumbei voiajori am inceput sa cresc abia din anul 2000 .

  Acest microb il mosteniti sau sunteti singurul din familie care are cest hobby?

  Unchiul meu a avut porumbei la casa bunicilor o  perioda  ,eu eram destul de mic dar tin minte si acum custile puse sub streasina casei .

  In asociatia dumneavoastra in ce an v-ati inscris?

  Pentru prima oara m-am inscris in Asociatia Colombofila a judetului Tulcea in 1996 la indemnul unui bun prieten pe nume Bogdan Romel .

  In   Noiembeie 2011 am reusit impreuna cu  columbofilii din judetul Tulcea sa infiintam Asociatia Columbofil Delta Tulcea afiliata la FCPR unde am fost ales in  functia de Responsabil tehnic sportiv (aceiasi functie am avuto si in asociatia veche ) , in acelasi timp ma ocup si de promovarea  asociatiei  prin  site-ului  www.deltatulcea.weebly.com .

  Unul dintre campioni!

  Porumbeii care sunt la baza crescatoriei dumneavoastra din ce linii provin?

  Primii porumbei pe care iam adus in anul 2000 erau 1 mascul si 2 femele fara fara pedigree doar mi sa spus ca ar fi din porumbei Stichelbaut X Janssen , in anul urmator  fii lor i-am imperecheat cu porumbei din linia Pier Dordin  (Ludu Vasile ) de la Paun Valentin din Fagaras BV,  fii si nepotii optinind rezultate bune la concursurile de fond si maraton .

  Am mai cumparat in in aul 2006  26 de pui din prima serie de la lotul de zbor de la campionul Nat. Fond 2000 Izdrea Petre din localitatea Babadag TL printre parintii acestora se numera loc 2 Nat. Maraton maturi 2009 , loc 6 Maraton maturi 2007, stranepoti din campionul Nat. Fond 2000 , etc.

  In anul 2007 m-am imprietenit cu Lazar Paraschiv din Tulcea de la care am luat imprumut  porumbei adusi din Olanda , Belgia , Germania si  din care am reprodus imperechindu-i cu porumbeii mei vechi sau cu cei de la Izdrea Petre .

  In decembrie 2009 am achizitionat un mascul  cu clasari de la Zamfir Sorin original Raymund Hermes 50 % Jan Aarden , din care am 3 fii cu clasari la fond ca tineri  care  imi dau sperante pentru sezonul care se apropie.

  In anul 2011 am primit cadou de la Mitu Viorel din localitatea Simeria o femela din linia V.D. Wegen si una din linia de demifond  Kees Bosua pentru a incerca o infuzie in porumbeii de maraton.

  Tot in anul 2011 am primit o femela din porumbrii Herbots de la Fratii Jan si Nicu Achimescu din Pitesti .

  In anuii care vor urma voi incerca sa continui selectia acestor porumbei si voi incerca pe cit posibil sa aduc cit mai putini porumbei din alte parti .

  Un reproducator deosebit!

  Aveti vreo categorie preferata de zbor?

  Prefer etapele de fond si maraton , judetul nostru fiind unul cu traditie si rezultate bune la aceste categorii , imi plac in special etapele unde viteza porumbelului de pe locul 1 nu depaseste 1100de m/min. La noi in judet nu se organizeaza concursuri oficiale de viteza si demifond .

  Aveti culori poreferate la porumbei,insa la ochii acestora?

  Nu dau mare  importanta colorii penajului sau a ochilor  , detin porumbei albastri , guti si rosii  cam un sfert din ei au si pene albe . Urmaresc doar ca penajul sa fie de calitate , aripa aerisita , usori si talia mijlocie .

  In prezent crescatoria dumneavoastra din cate compartimente este formata?

  Crescatoria este organizata in mansarda blocului in care locuiesc,  aproximativ 30 de metri patrati . In prezent am  1 compartiment pui , 1 compartiment [entru lotul zbor si 2 mai mici pt reproductie . Am in proiect o modificare ca sa fac inca un  compartiment la lotul de zbor.

  Vederea exterioara a crescatoriei!

  La ce data va imperecheati porumbeii de matca , dar pe cei din lotul de zbor ?

  Porumbeii de matca ii imperechez la sfirsitul lunii Ianuarie , in ultimii 2 ani i-am imperecheat mai devreme ca in anii trecuti pentru  ca  tinerii in anul urmator  sa aiba varsta de 1 an si 3 – 4 luni la primul fond , am considerat ca au sanse mai mari fiind mai maturi .

  Porumbeii din lotul de zbor ii imperechez intre 20 si 30 Martie in functie de primul concurs de fond , pun la pereche doar 4 – 5 perechi cum vreau eu pe restu ii las sa se imperecheze cum vor , uneori se formeaza perechi interesante din care opresc puii , restu perechilor cresc puii celor de la matca . La toate perechile las sa cresca doar cite un pui .

  Cati pui reproduceti anul din porumbeii de matca?

  La matca am 8 – 12 perechi in fiecare an .

  Anual scot aproximativ 50 de pui din porumbeii de matca , mai scot si din lotul de zbor din porumbeii care au dat rezultate in anii precedenti in acest fel pot testa si puii lor la zboruri pentru a avea o ideie despre ei in eventualitate opririi la matca .Iin total scot aproximativ 80  pui pe an , o parte ii oprec pentru mine si ii  zbor toamna iar restu in special tardivii  ii vand persoanelor interesate sau ii dau la prieteni ne avund spatiu pentru pentru ai  tin pe toti .

  Un alt reproducator foarte bun!

  In opinia dv zboruri de pui au o importanta foarte mare?

  Zborurile cu puii au scop educativ trebuie pregatit pentru ceia ce va urma , antrenamentele trebuiesc facute pe vreme buna marind distanta treptat treptat in acest fel tinerii capata incredere  .

  Incep antrenamentele cu  toti puii care au schimbat cel putin 2 pene din  aripa  , am aceiasi regula pentru toti indiferent care ar fi parintii .

  Asociatia nostra organizeaza toamna incepind cu 1 Octombrie   6 antrenamente ultimul fiind la 220 km .

  In anii care vor urma Asociatia nostra doreste sa abordeze si concursurile de fond cu puii la care voi participa si eu cu un lot  .

  Zburati porumbeii dupa un anumit sistem de zbor? Care este acesta?

  Zbor porumbeii la natural , incerc sa mai motivez porumbeii in caz ca se poate ( pun cite un pui de 1-2 zile sub porumbeii care au circa 10-15 zile de clocit inainre cu o zi de imbarcare  ) sau incerc sa improvizez ceva pe moment .

  Cum va pregatiti porumbeii inainte si in timpul sezonului competitional ?

  Porumbeii din lotul de zbor ii las afara si iarna de citava ori pe saptamina , rapitoarele fac pagube ne insegnate din acest motiv nu au probleme cu forma fisica la inceput de sezon . Antrenamentele in jurul casei le fac dimineata si seara  durata fiind de 40-60 minute pina la ultima etapa de concurs .

  Dupa data de 5 aprilie incep antrenamentele impreuna cu colegii de asociatie distantele fiind : 15 , 30 , 60 , 110 , 220 , 340 , 370 , ultimul antrenament il facem mai scurt doar pana la 60 km. , antrenamentele se fac saptaminal  , intre ultimul antrenament si primul fond facem o sambata pauza .

  Intre etapele de fond si maraton mai fac cite 1-2 antrenamente cu lansare individuala de la distanta de 30 km. seara .


  In forma maxima!

  Domnule Spiridon cati ani de experienta columbofila considerati ca aveti?

  Consider ca am doar 6 ani de experienta(incepand cu 2006) , ani in care am participat la toate etapele de fond si mraton avute in planul de zbor la Asociatia nostra cu distante cuprinse intre 547 si 1078 km .  Experienta am capatat citind , ascultind sfaturi de la prieten mai experimentati dar si multe lucruri le-am invatat din greseli si de la proprii mei porumbei.
  In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati? Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?

  De cite ori am cumparat  am cautat sa iau porumbei cu rezultate care au cit mai multi ascendenti cu rezultate sau pui care au cit mai multi ascedenti cu rezultate .

  Aveti un crescator preferat din Romani?Dar din strainatate?

  Admir columbofilii in varsta care au rezultate an de an dar in egala masura si pe cei tineri care reusesc sa faca performanta si se impun la nivel national in ultimii ani indiferent de categoria pe care o abordeaza .

  Dintre crescatorii straini in viata il apreciez  Jan Theelen iar dintre cei care astazi sunt o legenda pe Jan Aarden si V.D. Wegen .

  Frumusete si valoare!

  In mometul in care va formati perechile de matca dupa ce criteriu va orientati?Apelati des la consagvinizare?

  Tin cont de urmatoarele lucruri  :

  -imperechez porumbeii cu rezultate intre ei , daca sunt inruditi pe departe e si mai bine

  -imperechez porumbeii cu rezultate cu fii sau fice scoase din porumbei cu rezultate

  -pina acum am facut doar imperecheri inrudite: vertisori intre ei, bunic X nepot, mai rar frati de tata sau de mama inte ei .

  Vorbiti-ne acum despe modul de hranire al porumbeilor dv ? Ce tip de hrana preferati?

  Hranesc porumbeii cu cereale cumparata de la asociatiile agricole , amestecurile le fac in functie de perioada anului dupa retetele de pe internet sau reviste. Porumbeii primesc mincare o data pe zi iarna si de 2 ori in restu anului , nu sunt adeptul hranitorii pline si mancare pe jos , le adaug de cateva ori pina se satura toti si ramine in hranitoare foarte putin . La matca le las mancare in permanenta .

  In legatura cu tratamentele porumbeilor ce ne puteti spune?Apelati des la medicamente?

  Incerc sa nu fac abuz de medicamente .

  – La  pui inainte de intercare le pun picaturi Lasota in ochi si nari .

  – La inceputul lui ianuarie fac la tot lotul tratamente preventive contra principalelor boli  cu pauze intre tratamente de 5-7 zile timp in care dau Pavfac (drojdie de bere cu polen ), iaurt pe mancare sau polivitamine in apa dupa care ii injectez subcutanat cu vaccin impotriva paramixovirozei cu imunitate  de 1 an .

  – Cu 20 de zile inainte de primul fond fac un tratament preventiv contra bolilor respiratorii ,apoi intre concursuri o data la 4 saptamani dau preventiv contra tricomonozei (fac in acelasi timp la lotul de zbor matca si pui ).

  Mai pun in apa de baut periodic otet de mere sau usturoi si ceapa pisata. De anu trecut am inceput sa dau pe mincare Ropa B praf este un produs natural care mareste imunitatea porumbeilor .

  Cele mai bune rezultate in prevenirea bolilor le-am avut cu prodursele de la Rohnfried dar cind bugetul nu e prea mare apelez si la tratamentele Romanesti .

  Pofta de zbor reflecta sanatatea porumbeilor

  Tinerilor incepatori care pleaca la la drum in acest sport ce sfaturi le dati?Sa inceapa cu porumbei maturi sau sa achizioneze  pui?

  Tinerii seriosi cred ca pot gasi sprijin in cadrul asociatiilor  , multi colombofili care pratica metoda natural sunt nevoiti  sa arance puii mici si oua , acestea ar fi un punct de plecare in cazul in care nu au posibilitati materiale prea mari.

  Cu puii ar fi mai simplu ca iar putea invata si ar costa mai putn.

  Daca ar fi posibilitati si sprijin din partea familiei sa aiba o crescatorie cu minim 2 compartimente ar putea incerca cu adultii .

  Incepatorii ne avind experienta necesara ii sfatiesc sa tina un numar mic de porumbei in primii ani .

  Pentru cei interesati,vindeti porumbei din crescatoria dumneavoastra ?

  Mai vind o parte din puii ca sa acoper o mica parte din cheltuiala celorlalti porumbei

  O parte din lotul de zbor!

  Daca v-ati naste a doua oara ,v-ati apuca din nou de porumbei?

  Cu siguranta da, este un sport frumos pentru cei care il inteleg ca pe un sport .

  In incheiere ne puteti prezenta cateva dintre rezultatele dumneavoastra care le considerati foarte bune.

  Cel mai bun rezultat pe care l-am avut este locul 10 Mat . Maraton maturi in 2010 cu masculul 224795-08 care sa clasat de 2 ori pe locul 11 la distanta de 1000 km.

  Cele mai bune rezultate pe etape sunt :

  543 km . Tarna Mare : 1
  683 km . Przenisyl : 7 , 35 , 36
  710 km . Jaroslaw : 21
  770 km . Chelm : 19 , 22
  818 km . Lublin : 12 , 14
  858 km . Terespol : 17
  1000 km . Varsovia : 11 , 11 , 31
  1078 km. Suwalki : 26

  Rezultatele nu sunt tocmai spectaculoase dar sunt multumit stiind ca am concurat alaturi de binecunoscutii columbofili : Moise Dinu , Cobzaru Daniel , Scripcaru Vicentiu , Butucanu Stefan , Mihai Adrian , Abalasei Petre , Mosescu Vasile , Dragomir Viorel , Izdrea Petre , Cralea Virgiliu , Lazar Paraschiv , etc..

  Va rugam sa lasati o adresa de contact unde puteti raspunde la intrebarile columbofililor .

  Ma puteti contacta la e-mail  fam_spiridon@yahoo.it sau pe www.spiridon.weebly.com la  rubrica Contact .

  Aici punem punct interviului nostru dar nu inainte de ai multumii domnului Spiridon Dumitru  pentru timpul acordat, pentru sinceritatea si pentru respectul de care da dovata.

  Site-ul toppigeon.net va ureaza multa sanatate dumneavoastra si intregii familii .

  Write a comment