Astazi aveam onoarea sa vi-l prezentam pe domnul PESTE IOAN din localitatea Roman jud. Neamt , care prin calitatea porumbeilor sai a reusit in ultimii ani sa ajunga in topul clasamentelor de Maraton . Bine v-am gasit domnule Ioan.
2.Va mai aduceti aminte cu exactitate data la care v-ati apucat prima data de porumbei,sau in momentul in care ati intrat in contact cu ei?
-Sigur pe la varsta de 7-8 ani am avut primii porumbei in balcon la bloc….o mare bucurie aveam…sa tin jucausi si gutani.
3.Acest microb il mosteniti sau sunteti singurul din familie care are cest hobby?
-Intradevar microbul il am din familie…bunicul a crescut porumbei apoi am avut un unchi care era cu ornamentul si cu tot felul de animale salbatice si domestice.
4.In asociatia dumneavoastra in ce an v-ati inscris?
-In anul 2008
5.Porumbeii care sunt la baza crescatoriei dumneavoastra din ce linii provin?
-Aici va zic sincer e mai greu de raspuns, intr-un pedigreu sunt mai multi porumbei din mai multe linii.ex..produsul final ce linie este??cred ca am multe linii in cusca….majoritatea sunt din porumbei superzburati cu rezultate mai bune , majoritatea autohtoni cat si din afara tarii.Eu sincer cred ca intr un pedigreu ar trebui
trecute doar rezultatele porumbeilor si crescatorul care la concurat, asta e doar parerea mea personala .
6.Aveti vreo categorie preferata de zbor?
-Sigur , doar MARATONUL, de obicei zbor de 2 zile
7.Aveti culori preferate la porumbei,dar la ochii acestora?
-Cand un porumbel castiga nu stiu daca conteaza culoarea lui sa a ochilor , nu am preferinte.Toti porumbeii au aceeasi sansa indiferent de culoarea lui sau a ochilor.
8.In prezent crescatoria dumneavoastra din cate compartimente este formata?
-Crescatoria se afla in podul blocului si este formata din 3 compartimente : 1 matca , 1 lot zbor si un compartiment pentru pui.
9.Cati pui reproduceti anual din porumbeii de matca ?
-La matca incepind din 2017 am 15 perechi din care reproduc 3 serii de pui dupa care matca o despart.
10.In opinia dv zborurile de pui au o importanta foarte mare?
-Sincer nu stiu raspunsul, de obicei nu zbor puii cu asociatia , doar privat pina la 150 km. Sunt alti crescatori care au facut rezultate cu puii.
11.Zburati porumbeii dupa un anumit sistem de zbor? Care este acesta? Ce trucuri folositi pentru motivatie ?
-Sistem de zbor este la natural, trucuri nu prea folosesc doar mai incerc cateodata sa pun cate un pui la femela care are oua si as avea nevoie sa traga mai bine dar nici pina in ziua de azi nu mi-am dat seama daca e bine sau rau.
12.In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati?Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?
-Daca doresc sa achizitionez un porumbel , ai prefer pe amindoi si cel cu palmares bogat cat si cel din descendenti cu palmarese dar amindoi sa fie din cusca unui crescator care concureaza an de an la maraton, urmaresc foarte mult categoria crescator maraton , cu palmarese etc .
13.Aveti un crescator preferat din Romani?Dar din strainatate?
-Preferat nu am, sunt foarte multi crescatori buni in romania impartiti pe mai multe zone si nici din strainatate si acolo sunt crescatori foarte buni dar care nu au sau nu vor reclama. In ziua de azi este foarte usor sa verifici un crescator si sa-ti dai seama daca te intereseaza sau nu porumbeii lui ,parerea mea personala.
14.In mometul in care va formati perechile de matca dupa ce criteriu va orientati?Apelati des la consagvinizare?
Perechile la matca ,ca o gluma toata iarna fac perechile pe caiet de 100 de ori, iar in ziua x ai pun cum am eu feeling dar de obicei las perechile care mi-au confirmat si urmaresc sa nu fie rude apropiate. La consangvinizare nu prea apelez ca nu stiu cu ce se maninca dar incerc si voi incerca cate un pic,vom vedea in anii urmatori.
15.Vorbiti-ne acum despe modul de hranire al porumbeilor dv? Ce tip de hrana preferati?
-Hranirea se face de 2 ori pe zi in timpul sezonului de concurs si 1 data pe zi iarna, de obicei fac amestec de hrana la sac.
16.In legatura cu tratamentele porumbeilor ce ne puteti spune?Apelati des la medicamente? Cum va mentineti sanatatea porumbeilor in timpul sezonului ?
-Tratamente le fac acum primavara ,viermi ,trichomonoza 5 zile +10 zile salmonela apoi vaccin paramixo+salmonella si intre tratamente le dau chefir in apa tot atatea zile cat a durat tratamentul. In timpul sezonului(eu nu zic ca e bine sau rau ci doar cum fac eu) dupa fiecare concurs la care particip dau 3 zile tricho + 3 zile cai respiratorii.
17.Tinerilor incepatori care pleaca la drum in acest sport ce sfaturi le da-ti? Sa inceapa cu porumbei maturi sau sa achizioneze pui?
-Pot lua porumbei maturi dar asta inseamna investitie mai mare dar la fel de bine pot lua pui din porumbei cu rezultate bune.
18.Daca v-ati naste a doua oara ,v-ati apuca din nou de porumbei?
-Sigur 100% , imi pare rau ca nu m am apucat mult mai devreme de acest sport minunat .
19.Pentru doritori , oferiti pui spre vanzare ? Daca da , lasati o modalitate de contact .
-Cateodata mai dau si pui spre vanzare, nu multi pentru ca eu in timpul sezonului am doar puii din matca , din zburatori nu scot nici un pui si de aceea am mai putini.
In incheiere va prezentam rezultatele obtinute de catre domnul Peste Ioan
Aici punem punct interviului nostru dar nu inainte de ai multumii domnului PESTE IOAN pentru timpul acordat.
Echipa TopPigeon.NET va ureaza succes!
Papp Cristian
February 1st, 2017 at 14:19
Sincere felicitari pentru frumoase rezultate in decursu anilor!
ALI SAN
February 1st, 2017 at 15:24
Felicitari , o familie de maratonisti construita fara “nume mari” si iata ca se poate .
Succes in 2017 !
Raimar Henning
February 1st, 2017 at 18:24
Felicitari !
Manuel
February 2nd, 2017 at 16:58
Felicitari , super exemplare cu super rezultate .