• Interviu HENNING RAIMAR

    0 comments

   Astazi avem onoarea sa vi-l prezentam pe domnul  Raimar Henning, din judetul Braila , care in ultimii ani si-a creeat o familie de porumbei foarte buna pentru concursurile de  maraton si maraton extrem . 

  – Bine v-am gasit domnule Raimar Henning !

  Va mai aduceti aminte cu exactitate data la care v-ati apucat prima data de porumbei,sau in momentul in care ati intrat in contact cu ei?

           As putea spune ca de mic copil am avut porumbei acasa in Bazna, jud. Sibiu. Apoi o perioada am fost plecat in Germania iar cand m-am reintors in tara am locuit la bloc si am renuntat la hobby-ul din copilarie. Insa din  anul 2011, dupa ce ne-am mutat la casa as putea spune ca am descoperit cu adevarat columbofilia.

   

  1. Acest microb il mosteniti sau sunteti singurul din familie care are acest hobby?

           Strabunicul meu a fost un iubitor al porumbeilor voiajori si se pare ca a

  reusit sa-mi transmita dragostea pentru aceste minunate si unice pasari.

  Mi-as dori ca pasiunea mea sa fie continuata de fetele mele,  Anisia si Maria Henning . In prezent sunt inscrise si concureaza exclusiv cu porumbei rosii.

   

  1. In asociatia dumneavoastra in ce an v-ati inscris?

           In anul 2011 m-am inscris in Asociatia Columbofila Danubius Braila, bucuros si fascinat ca inca sunt foarte multe persoane care sunt pasionate de lumea columbofila

   

  1. Porumbeii care sunt la baza crescatoriei dumneavoastra din ce linii provin?

           Crescatoria este formata in cea mai mare parte din porumbei de la Butucanu Stefan ,Cobzaru Daniel, Fratila Vasile, Lazar Paraschiv ,Miron + Dedu si din strainatate porumbei de Jan Aarden si Jan Theelen.

   

   

   

  1. Aveti vreo categorie preferata de zbor?

           As putea sa spun ca ma intereseaza doar categoria Maraton si Maraton Extrem, deoarece sunt niste etape care iti ofera multa satisfactie si in care descoperi cum niste porumbei pot parcurge distante mari intr-un timp scurt.

  Sunt etapele care ma tin cu sufletul la gura.

   

  1. Aveti culori preferate la porumbei,dar la ochii acestora?

            Incerc sa nu fac selectie in crescatorie in functie de culoarea sau ochiul porumbelului ci sa ma concentrez mai mult pe rezultatele lor, pe capacitatea lor de adaptare

   

  1. In prezent crescatoria dumneavoastra din cate compartimente este formata?

            Crescatoria noastra este organizata in total din  11 compartimente :  2 compartimente  pentru matca;  1 compartiment femele pentru matca; 1 compartiment femele vaduve; 4 compartimente pentru masculi;  1 compartiment pentru pui si 2 compartimente de rezerve

   

   

  1. Cati pui reproduceti anual din porumbeii de matca?

  Pentru lotul de zbor reproduc cca 100 pui.

   

  1. In opinia dv zborurile de pui au o importanta foarte mare?

           Dupa experienta acumulata in ultimii cinci ani, as putea spune, ca nu

  dau mare importanta zborurilor cu pui, deoarece puii trebuie sa se maturizeze ca sa le poti antrena vointa si  nu sa-i chinui inutil cu concursuri. Zborurile cu puii le fac  mai mult pentru a le putea urmari evolutia starii de sanatate . De aceea ma concentrez mai mult pe  antrenamente facute impreuna cu cativa colegi columbofili.

   

   

   

  1. Zburati porumbeii dupa un anumit sistem de zbor? Care este acesta? Ce trucuri folositi pentru motivatie ?

            Pana acum am zburat porumbeii la vaduvie, dar pot spune ca am ratat mereu sfarsitul de sezon din cauza timpului limitat si a experientei de incepator. Mi-am propus sa incerc  incepand cu anul acesta  si metoda natural, pentru a face o comparatie intre cele doua

   

  1. In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati?Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?

           La inceput, dornic sa am porumbei cat mai valorosi, am format crescatoria dupa criteriul palmaresului. Capatand putina experienta si ascultand cateva recomandari am reusit sa-mi formez o temelie. Dar tot ma gandeam ca nu am ceva „rasunator „ in crescatorie si am inceput  sa caut ceva porumbei si prin strainatate…. insa pot spune ca nu e cel mai bun drum.

            Trecerea timpului m-a facut sa constientizez diferenta intre rezultat si valoare (care e destul de mare). E foarte important sa stii ce-ti doresti sa ai in crescatorie :

  – porumbei placuti ochiului tau de crescator;

  – porumbei cu o valoare genetica

  – porumbei cu rezultate deosebite.

            In ultima perioada, achizitia este in raport cu ce-mi este necesar in functie de considerentele de mai sus, ca daca porumbelul are o valoare genetica sansele sa reproduca ceva bun sunt destul de mari.

   

  1. Aveti un crescator preferat din Romania?Dar din strainatate?

           Raspunsul la aceasta intrebare tine de mai multi factori si nu as intra in detalii, dar o sa va expun o persoana care pentru multi columbofili ar trebui sa fie un exemplu: Cobzaru Daniel – investitii minime (atat in crescatorie cat si in porumbei) si eficienta maxima (valoare reproductiva, rezultate, avantaj financiar, brand) , cu un numar mic de porumbei si munca putina.

           Din strainatate ar fi Jan Theelen – indiscutabil unul dintre cei mai buni zburatori pe distante lungi in Olanda

  1. In mometul in care va formati perechile de matca dupa ce criteriu va orientati?Apelati des la consagvinizare?

           La inceput de drum, cuplurile le-am format in functie de experienta din acel moment (buni cu buni ). Capatand ceva experienta si incepand sa invat din greseli am inceput sa vad si sa inteleg altfel principiile. Acum tin cont de specificul fiecarei familii (pe care o cultiv) si incerc sa verific compatibilitatea dintre ele si permanent sa imbunatatesc calitatile principale (inteligenta si vointa) cu exemplare de la lotul de zbor care au confirmat asteptarile.

            Consagvinitatea nu prea am avut pe ce sa o practic pana acum, dar mi-am propus sa incep de anul acesta pe anumiti stalpi.

   

  1. Vorbiti-ne acum despe modul de hranire al porumbeilor dv? Ce tip de hrana preferati?

  Hrana la sac in combinatie cu hrana autohtona.

   

  1. In legatura cu tratamentele porumbeilor ce ne puteti spune?Apelati des la medicamente? Cum va mentineti sanatatea porumbeilor in timpul sezonului ?

            Iarna administrez programul clasic : deparazitare, salmonela + cai respiratorii aproximativ 10 zile , trichomonoza, vaccin paramitoviroza, iar dupa ce-si depun ouale un tratament pentru Coccidioza

            Pe timpul sezonului sportiv, neavand un program sigur si nici produse sigure,  incerc anual ce aud pe la colegii mei mai experimentati . Binenteles ca nu am nici o garantie ca am facut bine, asta reflectandu-se si in anumite etape destul de slabe. Pe viitor o sa incerc ,  in raport de experienta acumulata,  sa-mi fac un program care sa asigure o sanatate constanta cu cat mai putine produse.

   

  1. Tinerilor incepatori care pleaca  la drum in acest sport ce sfaturi le da-ti? Sa inceapa cu porumbei maturi sau sa achizioneze  pui?

            As putea mai degraba sa le fac cateva recomandari, sfaturi nu le pot da deoarece nici eu nu am o experienta prea bogata.

             Sportul columbofil poate fi privit sub mai multe aspecte :

  – placerea de a creste un porumbel frumos si bun in competitii

  – placerea de a invinge in concursuri indiferent de cum arata porumbeii

  – placerea de a forma o familie care sa-ti poarte numele

           Cel mai important la inceput este sa invatam sa avem rabdare , ca sa descoperim ce vrem cu adevarat, sa ne axam pe un domeniu si sa construim in acest sens.

            Primii porumbei ar trebui sa fie achizitionati din crescatorii cu zeci de ani de selectie, fara o tinta anume (din porumbelul x sau y). Acestia ar trebui sa fie tineri scosi dupa luna iulie, pe care sa nu-i zboare deoarece e mai important  sa reproduca din ei (schimband cuplurile cativa ani pana vor iesi primii porumbei de valoare). De abia atunci atunci putem achizitiona exemplare care sa intareasca din punct de vedere genetic familia

            Daca-si doresc reclama si bani atunci pot achizitiona cei mai redutabili zburatori.

          Nu strica sa ne gasim un sfatuitor ca drumul pe care-l parcurgem sa fie mai lin, mai lipsit de denivelari. Eu as putea spune ca l-am gasit in persoana domnului Butucanu Stefan

   

  1. Daca v-ati naste a doua oara ,v-ati apuca din nou de porumbei?

  Cu siguranta. Ocupa un loc special in prioritatile mele

   

   

   

   

  1. Pentru doritori , oferiti pui spre vanzare ? Daca da , lasati o modalitate de contact .

          Datele mele de contact , precum si porumbeii din crescatoria mea , se gasesc pe pagina de facebook – Henning Family Pigeons

   

  1. In incheiere ne puteti prezenta  rezultatele dumneavoastra in concursuri?

   

   

   

   

   

   

   

   

  In cele din urma va prezint cateva rezultate ale unor porumbei inruditi cu

  * Cangurita *

  Rude colaterale pe FamiliaTatalui
  Sirbu Tiberiu – Tg. Ocna 342015 – F 11gut 1 Nat.Gdansk 2 ani

  1 Nat.Gdansk 3 ani

  28 Nat.Palm.As Maraton

  44 Nat.As Maraton Tineret

  Record 12859 km

  Nicolae Sorin – Segarcea 0625855 – 11M  negru 4 Nat.Palm. 3 ani Maraton Extrem
  0625840 – 11F solzat 21Nat.Palm.As National
  0625842 – 11F solzat Olimpiada Budapesta 2015

  Loc.1 Nat.Maraton

  Loc.1 Nat.Extrem Maraton

  0625815 – 11M negru Loc.1Nat.Palm Maraton Extrem 3 ani
  Ghergu Vali – Segarcea 0735538 – 12 M Loc.54 Nat.As Maraton

  2016 – 2 Fond + 4 etape Maraton

  Harcow loc.1 Judet

  0735529 -12F Maraton Maturi
  Constantin Sorin – Segarcea 0735219 – 12M Maraton Tineret
  + multe exemplare din crescatoria

  Cobzaru Daniel, Miron Daniel !

   

  Colaterali Mama

  Festila 443971 -06 M Loc.14 Palm.Maraton 2010
  Szilagy Ioan 0125032 -13 1 Nat.Berlin 2015
  1 Nat.Palmares Berlin 2016

  + multe exemplare din crescatoria Cobzaru Daniel , Miron Daniel !

  • Un interviu foarte bine conturat de la un crescator care va avea multe de “zis” in sportul columbofil, mai ales la categoria Maraton si binenteles Extrem Maraton.

  Write a comment