• Indepartarea ,,pasarilor problema” !

    0 comments

  In timpul fazei in care descopera jocul pasarile il vor executa in mai multe feluri, datoria crescatorului este sa cunoasca, sa observe si sa noteze toate aceste moduri de joc.

  O pasare care incepe sa faca snururi prea repede nu trebuie sa ne bucure pentru ca ar putea avea nevoie de putina atentie. Daca, spre exemplu, o pasare nu isi poate controla jocul si se loveste de diverse obiecte sau de pamant in timpul executarii unui snur, trebuie inchisa, hranita bine o saptamana si zburata din nou. Daca in continuare nu isi poate controla jocul trebuie indepartata si acordata atentie celorlalte pasari.

  Trebuie sa te concentrezi asupra pasarilor care fac ce trebuie nu asupra celor care au probleme. Exista crescatori care nu vor sa renunte la astfel de pasari dar ei trebuie sa se gandeasca foarte bine la viitorul crescatoriei pentru ca aceste pasari (sau urmasii lor) pot avea oricand accidente mortale. De aceea, pentru a avea buni jucatori, trebuie pastrat un echilibru intre frecventa si lungimea jocului pe de-o parte si durata si inaltimea zborului de cealalta parte.

  Aici, o greseala a fost faptul ca am avut prea multa rabdare cu pasari problema. Asta chiar si dupa ce la prima etapa o pasare foarte buna pana atunci nu a facut nici un punct pentru ca a zburat direct spre niste copaci si s-a ascuns acolo refuzand total sa participe la zbor.

  Am insistat sa o folosesc si la etapa urmatoare poate isi revine si rezultatul a fost tot zero. In conditiile unui lot mai numeros acea pasare nu trebuia sa ajunga pana in faza in care sa participe la concurs si, chiar si in conditiile date, ar fi trebuit incercat un pui din tura a doua in locul celei cu probleme.

  O greseala este si sa avem rabdare cu pasari problema numai pentru ca au un anumit aspect exterior dorit (culoare, desen, alte trasaturi morfologice) sau numai pentrru ca pentru ca ele sunt descendentii unor reproducatori deosebiti.

  De multe ori, din punct de vedere al performantelor in zbor, puii nu se ridica la nivelul parintilor.

  O alta greseala ar fi, dupa elimiarea unei pasari problema, promovarea unei pasari nepotrivite in stolul de zbor. Chiar daca are calitati, o astfel de pasare poate sa nu se integreze in stol si sa zboare in afara lui sau, daca are aptitudini de lider, sa rupa stolul in doua. De asemenea, o pasare noua ar putea scade durata de zbor tragand stolul in jos sau, prin cresterea vitezei de zbor, sa scada numarul de jocuri prestate de ceilalti porumbei din stol.

  In aceste situatii, rabdarea cu integrarea in stol a unor astfel de pasari trebuie sa fie limitata.

  de Paul Fullerton si Gull Rand

  Write a comment