• Despre sanatatea porumbeilor ..

      0 comments

    Scopul nostru este de a avea toate pasarile o sanatate de fier , astfel incat in nici un moment al anului sa nu fie nevoie sa le administram medicamente. In randurile urmatoare o sa incercam sa conturam o metoda de a mentine porumbeii sanatosi  tot timpul anului .

    Evident, mai exista cazuri , din când în când o pasare se îmbolnaveste si trebuie sa fie tratata. Cand intalnim un astfel de caz, porumbelul va trebui izolat , si tratat. In mod normal ar trebui ca sa nu aplicam tratamente dupa ureche , ci sa mergem la un laborator care sa ne dea un diagnostic .  Foarte important,  porumbelul  nu va fi introdus din nou un crescatorie pana acesta nu va fi complet sanatos,  atfel riscam imbolnavirea altor porumbei .

    NOTA: De fiecare data când aduce un porumbel nou in crescatorie, este indicat ca acesta sa fie tinut separat timp de 10 zile . Chiar si un porumbel  care este al noastru, care a fost la un alt crescator , si revine acasa , va trebui sa ai aplicam acelasi regim .  In aceasta perioada este recomandat sa aplicam un tratament pentru viermi , tricomonoza , si un un antibiotic cu spectru larg.

    Este indicat ca sa terminam toate tratamentele inclusiv vaccinurile sa le terminam inaintea inceperii sezonului de reproducere , iar in timpul sezonului sa le administram porumbeilor produse naturale pentru mentinerea sanatatii  , cum ar fi :

    Apa curata

    Otet de mere cu miere

    Grit

    Vitamine

    Vitamine

    –          Administram vitamine în apa de doua ori pe saptamâna în zilele de luni si joi.

    Otet de mere cu miere

    – Punem otet mere  în apa de baut marti, miercuri si vineri , 1-2 linguri la litru. Scopul este de a acidifia apa , scaderea nivelului Ph , care ajuta foarte mult la sistemul digestiv.

    Grit , minerale

    Un amestec  de grit si minerale sa nevoie sa fie la dispozitie tot timpul . Acestea sa fie tot timpul curate , fara praf , daca se afla intro voliera in care ploua este foarte bine ca vor fi tot timpul spalate de praf .

    Apa

    Apa curata este absolut necesara , pe cat posibil sa folosim apa provenita din fantani , sa nu contina clor. Apa va fi schimbata zilnic , chiar de 2 ori pe zi daca este posibil.

    De doua ori pe saptamâna, dupa ce le oferim vitamine in apa , este nevoi sa dezinfectam  adapatorile pentru a nu se forma bacterii.

    Hrana

    -Hrana care o oferim porumbeilor va trebui sa fie de cea mai mare calitatea , sa nu fie prafuita , mucegaita . Va trebui sa folosim o combinatie de mai multe seminte , pentru a asigura o dezvoltare buna a puilor  , dar si o forma buna a porumbeilor de zbor.  In functie de nevoi , va trebui sa agaudam surplusuri de seminte care sa contina mai multe  proteine, fibre, carbohidrati sau grasimi  ,  dupa fiecare perioada a anului  ( reproducere , concurs , naparlire ) .

    Write a comment