Se stie ca la revenirea din concursuri , in majoritatea cazurilor porumbeii revin acasa epuizati fizic. Ca urmare a efortului mare muscular, se acumuleaza in organism produse de dezasimilatie, ca acidul uric, uree, materii fecale etc. , acestea trebuie cat mai urgent eliminate. Se recomanda ca dupa asemenea eforturi sa se dea porumbeilor amestecuri asa numite depurative, adica cu efect laxativ, formate de pilda din orz si seminte oleaginoase. Asemenea amestecuri se dau de obicei a doua zi dupa concurs. Tot a doua zi, multi columbofili cu experienta, recomanda ca grauntele care se vor da porumbeilor sa fie usor umectate cu cateva picaturi de ulei de ustoroi (30 de picaturi la 1 kg de graunte si in amestecul de boabe sa se adauge drojdia de bere, cam 1-2 grame la 100 grame graunte). Usturoiul are efect dezinfectant al cailor respiratorii, iar drojdia de bere ajuta la refacerea prin continutul sau de vitamine din complexul B.
La intrarea porumbeilor in crescatorie, in primul rand este bine ca aceste pasari sa fie lasate in pace sa se linisteasca, adica sa revina la normal respiratia si circulatia. La sosire, dupa ce si-au `tras sufletul`, este bine ca porumbeii sa gaseasca in voliera apa proaspata si nu foarte rece, in care s-a adaugat electrolit , sau mai naturist putina miere (cam 1 gram/porumbel) si o lamaie la 1 l apa. Pe langa faptul ca le place, are efect linistitor, energizant si contribuie la refacerea rapida a fortelor, mierea asimilandu-se direct.
De-abia dupa aceea li se va administra o hrana usoara, care sa produca relaxarea si sa ajute evacuarea toxinelor acumulate in organism.
Desigur, problema hranirii porumbeilor cu indicatii precise pentru diferite perioade nu poate fi epuizata in cateva randuri.
Inainte de a incheiem acest subiect este bine sa se retina obligativitatea administrarii in hrana porumbeilor si a nutreturilor verzi, sub forma de salata verde, laptuca, graunte incoltite, spanac, patrunjel, morcovi etc.
De asemenea, din alimentatia porumbeilor nu poate lipsi sarea de bucatarie si amestecuri minerale formate din argila, caramida pisata, scoici pisate, carbune de lemn etc.
GERGELY DANIEL
April 10th, 2011 at 18:38
foarte frumos articol ,si plin de lucruri importante,nu prea complicate
GabyAg
April 11th, 2011 at 19:56
frumos articol.multumim noi incepatorii pt. aceste mesaje.la cit mai multe de acest gen.