• Coccidioza

    1 comment

  Coccidioza este o boala raspandita peste tot in lume si fara indoiala afectiunea parazitara cea mai importanta la pasari. Marea majoritate dintre coccidii fac parte din genul Eimeria, protozoare care prezinta un ciclu de viata in interiorul si altul in afara gazdei, transmiterea bolii facandu-se prin oochisti.

  Odata ingerati, acesti oochisti sub actiunea chimico-enzimatica a sucurilor digestive elibereaza sporozoitii ce invadeaza mucoasa intestinala. Urmatoarea faza de dezvoltare este inmultirea asexuata in urma carora rezulta merozoitii resposabili de distrugerea celulara si simptomatologia clinica. Dupa o complexa faza de inmultire sexuata ciclul evolutiv se inchide cu formarea de oochisti. Acestia ajung in materiile fecale si devin patogeni doar dupa sporulare. Oochistii sporulati sunt extrem de rezistenti la conditiile de mediu, putand supravietuii luni sau ani. Sunt deasemena rezistenti la marea majoritate a dezinfectantelor. Temperaturile mai ridicate de 60 si cele sub 0 grade Celsius sunt potential letale, la fel ca si un mediu uscat. Eimeriile sunt relativ specifice pentru fiecare gazda, in sensul ca fiecare specie este parazitata de una, doua specii. Asta inseamna ca gainile, ratele, gastele bolnave de coccidioza nu vor infecta si porumbeii de exemplu.
  Epidemiologie:
  Factorii importanti de retinut in epidemiologia coccidiozei sunt:
  – oochistii rezista in mod indelungat in mediul ambiant;
  – puilor nu li se transmite imunitatea materna;
  – gravitatea infectiei este data de numarul oochistilor ingerati si speciei de Eimeria;
  – imunitatea se dobandeste in mod secundar bolii si este mentinuta prin reinfestari continue;
  – exista forme de coccidioza secundare infectiilor bacteriene;
  – intr-o crescatorie infestata, pasarile sunt parazitate de coccidii aflate in toate fazele ciclului lor evolutiv.
  Simptomatologie:
  Simptomele care apar sunt nespecifice, generice: scadere progresiva in greutate, umflarea penelor,sete excesiva, scaderea performantelor in concursuri si cele reproductive si bineinteles diaree putin evidenta.
  Se disting doua forme de Coccidioza intestinala si cecala.
  Coccidioza intestinala: Este caracterizata de o enterita catarala seroasa care poate cuprinde intreg intestinul. Dejectiile sunt fluide, sero-catarale, rar sanguinolente de culoare albicioasa putand contine mici cantitati de mucus. Penajul din jurul cloacei se aglutineaza, iar abdomenul se tumefiaza. Apare asa numita diaree alba, spre deosebire de cea rosie din Coccidioza cecala. Diareea nu este grava si poate fi confundata cu o enterocolita sau un sindrom al fecalelor moi. O caracteristica interesanta este alternanta momentelor cu diaree grava cu emisii de fecale aproape normale, in relatie directa cu ciclul evolutiv al parazitului. Confirmarea diagnosticului se face prin punerea in evidenta a coccidiilor la examenul microscopic al dejectiilor proaspete.
  Coccidioza cecala: Forma cea mai grava, fiind caracterizata de o diaree hemoragica in care dejectiile lichide sunt transformate in sange.
  Preventie si tratament:
  In terapie sunt disponibile trei tipuri de produse:
  1. Sulfamidicele – fiind eficace urmatoarea asociere: Diaverdina1%+Slfadimetossina1%+Sulfachinossalina2% in doza de 5ml/l apa de baut timp de 5-6 zile
  2. Amprolium – care datorita lipsei de toxicitate poate fi folosit pe durata mai lunga. Este folosit atat in preventie cat si in tratament. Amprol-sol 12% – in doxe cuprinse intre 2-4 ml/l apa de baut timp de 6/8 zile in functie de gravitatea bolii.
  3. Toltrazuril – ultima dintre moleculele anticoccidice activa pe toate formele de coccidii(Eimeria, Isospora, Atoxoplasma).
  Caracteristicile sale cuprind:
  – eficacitate pe toate genurile de coccidii;
  – actioneaza in toate stadiile intracelulare din ciclul de viata al coccidiilor;
  – larga arie de siguranta;
  – inducerea imunitatii;
  – actiune anticoccidica rapida intre 2 si 4 zile;
  – compatibilitate cu alte medicamente
  – fenomene tardive de farmacorezistenta.
  Baycox – aceasta este denumirea comerciala este solubil in apa si se administreaza in doza de 2ml/l apa timp de 2 zile. In formele grave tratamentul se va repeta dupa o pauza de 3 saptamani pentru inca 2 zile.

  • scuza-ma ca ma bag…..dar poza nu este reprezentativa pentru cocidioza ci mai degraba pt micoplasmoza asociata cu trichomona….numai bine sa sti ca ai esit un site frumos bafta in continuare!!

  Write a comment