CIRCOVIROZA LA PORUMBEI
DR. C.TUDORAN
Infectia cu circovirus la porumbel este o boala contagioasa care afecteaza în special tineretul, producand o mortalitate variabila care poate atinge chiar 100%. Semnele clinice si mortalitatea sunt consecinta actiunii circovirusului asociata cu infectiile secundare cu ar fi diversi agenti virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, etc),
bacterieni (Salmonella, E.coli, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, Mycoplasma spp), fungici (Candida spp) si parazitari (Trichomonas, Eimeria spp) fapt ce explica nereusitele terapeutice – medicamentoase si mortalitatea extraordinar de ridicata.
Circovirusul afecteaza porumbeii tineri între 1,5-2 luni pâna la aproximativ 12 luni vârsta.
Transmiterea se realizeaza pe orizontala prin fecale, contactul dintre porumbei în timpul curselor putând fi considerat un mijloc obisnuit de raspândire a virusului.
Transmiterea prin apa de baut sau prin aer nu este dovedita înca.
Circovirusul este în general rezistent la caldura si la dezinfectantele uzuale..
La porumbel, circovirusul ataca si distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius) care sunt responsabile de mecanismele de aparare ale organismului, actiunea lui fiind asemanatoare virusului HIV de la om care produce SIDA.
Asfel sistemul imun nu mai este capabil sa faca fata celorlalti posibili agenti patogeni, chiar si banali si clacheaza.
În cadrul Laboratorului de Diagnostic ROMVAC, în special în acest an dar si în anii trecuti am întâlnit în cadrul patologiei columbofile din România la columbofili debutanti dar si consacrati (inclusiv la crescatorii din Bulgaria si Turcia), numeroase cazuri de îmbolnavire la tineret care includeau: letargia, anorexia (lipsa poftei de mâncare), performante de zbor slabe, pierdere în greutate, rinite, respiratie dificila, “gusa plina”, diaree mucogelatinoasa sau verde-maro pâna la apoasa, si moarte subita , rapida.
La examenele de laborator s-au izolat mai multi agenti patogeni: E.coli, Salmonella, Candida spp, Trichomonas spp, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, totusi care nu explicau mortile subite ,deseori în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice.
La cadavre, s-au efectuat examene necropsice, negasindu-se leziuni patognomonice.
La examenul histologic din bursa lui Fabricius, s-a evidentiat prezenta unor corpusculi de incluzie botroizi caracteristici în celulele mononucleare, foliculare asociate cu depletia limfoida, ceea ce a dus la diagnosticul de circoviroza.
TRATAMENT
Circovirusul nu este sensibil la antibiotice (acesta explicând numeroasele nereusite terapeutice efectuate cu diverse antibiotice)
Tratamentul propriu zis consta în sustinerea sistemului imunitar al porumbeilor prin adminstrarea de imunostimulatoare, cum ar fi KING HERBS – extract natural care “creste” imunitatea si rezistenta la boli prin formarea de interferon, 4ml / litru apa / zi, 5 zile periodic, cu rezultate extraordinare, LEVAMISOL (un sfert din doza antihelmintica,adica 2,5 mg.levamisol/porumbel,3 zile repetat periodic), DIMETILGLICINA , BARAKA (1capsula cu ulei de chimen negru/zi,5-7 zile) ,VITAMINA E + SELENIU(1ml / litru apa / zi, 2 zile / saptamâna), protectoare hepatice (BEDGEN, 1ml / litru apa / zi, 5-7 zile, periodic, HEPATOPROTECT -pulbere hidrosolubila 5g / litru apa / zi, NEOMERIOL, 1ml / litru apa / zi, 5-7 zile, periodic etc.
Simultan se trateaza infectiile secundare bacteriene cu antibiotice (ENROFLOXAROM, 2ml / litru apa / zi,GALLISAN, 5g / litru apa / zi, FOSBAC PLUS T, etc) 5 zile asociate cu polivitamine ,în special VITAMINA C si energizante:ALMARIL,GLUCOVIT, periodic. Trichomonoza se trateaza cu FLAGEL STOP (10g / 40 porumbei – 2 litri apa / zi, 5 zile), coccidioza cu GALLISAN sau AMPROLIUM.
Datorita faptului ca infectiile cu circovirus interfereaza cu imunitatea post vaccinala, trebuie evitata vaccinarea în timpul episoadelor de boala.
Vaccinarea contra Paramixovirozei se recomanda, deci, a se efectua precoce la vârsta de 21-30 zile si a se realiza supravegherea eficientei vaccinarii contra paramixovirozei prin teste serologice de laborator, pentru a evita nereusitele(organismul porumbeilor nefiind capabil sa.si formeze anticorpii anti paramixoviroza).
Dr.Radev
March 28th, 2011 at 19:21
Cunuasteti studii privind actiunea vaccinului de Newcastle LaSota, asupra porumbeilor infectati cu circuvirus?