• Ce trebuie sa stim despre tricomonoza ?

      0 comments

    Tricomonoza (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. Aceasta se poate transmite intre porumbei prin hrana  , apa  sau se poate transmite de la parinti catre pui odata cu hranirea acestora . Simptome la porumbeii infectati sunt:

    * depuneri galbene in cioc si gat

    * penaj zburlit

    * apatie

    * inghitit repetat

    * consum crescut de apa

    * scadrea greutatii

    * ezitarea de a zbura

    * rezultate slabe in concursuri

    Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul este unul din cauzele aparitiei tricomonozei , provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena

    Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.

    Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.

    Pentru a evita aparitia tricomonozei trebuie sa avem grija ca porumbeii sa aibe un nivel de stres minim  ,  sa administram o hrana de calitate si adapatorile sa fie dezinfectate regulat .

    Write a comment