• Calitatile porumbeilor voiajori!

      0 comments

    Calitatea, ceea ce de multe ori cautam sau mai bine zis mereu suntem in cautarea ei, la fel ca si in alte domenii, in columbofilie calitatea porumbeilor primeaza si este singurul drum spre succesul garantat.

    Pentru a realiza acest lucru trebuie sa fi destul de inteligent, destul de rabdator dar si foarte necrutator sau mai bine zis duri in selectia porumbeilor care intr-adevar merita.

    Nu este asa usor, in primul rand rasa sau mai mai bine zis liniile de porumbei difera, calitatile le sunt diferite, trebuie stiute anumite calitati a fiecarei linii insa pe ansamblu trebuie sa cunoastem cateva detalii foarte importante in selectie ( asa-zisa selectia la mana).

    Pastrand in crescatorie in primul rand pasarile care intrunesc calitatile de baza si trec ,,testul’’ la mana putem spera in formarea unei linii de porumbei capabile sa claseze la categoriile dorite. Sa nu uitam ca de cele mai multe ori calitatile porumbeilor difera de la porumbeii de viteza-demifond la porumbeii de fond-maraton.

    Pe langa toate aceste aspecte, poate cel mai importanta este…SANATATEA, un aspect pentru unii poate neimportanta insa o pasare care nu este sanatoasa nu va zbura niciodata la adevarata valoare.

    Vorbind de sanatate, un aspect la fel de important este tratarea porumbeilor, de mult ori daca nu mereu,  tratam porumbeii ,,mecanic’’ fara analize de laborator, insa deocamdata ,,nivelul’’ columbofil din Romania nu permite acest lucru.

    Revenind la calitatile porumbeilor voiajori si selectarea lor intr-o crescatorie ne legam de femele, stiindu-se ca ele au putere mai mare de transmitere mai mare decat  a masculilor…si macar teoretic o crescatorie cu femele foarte bune la reproductie ar trebuie sa de-a descendeti pe masura.

    Dar daca la un concurs de 1000 de porumbei claseaza doar 20% adica 200, facandu-se o parateza cu un cuplu de porumbei din 10 produsi doar la 2 trebuie sa ne asteptam sa fie buni, sa uitam de ,,cupluri de aur’’ si ,,perechi minune’’ acestea sunt foarte rare si ele se ,,nasc’’ cand intr-o crescatorie exista foarte multe cupluri de reproductie…ca la loto, cu cat mai multe perechi de reproductie, cu atat mai multe sanse, insa fara un management bun nu ajungem altundeva decat la o FERMA.

    Sa nu uitam nici de vitalitatea porumbeilor, modul de comportare si mai ales caracteristicile fiecarui individ, cand unul dintre parteneri prezinta un caracter nervos cu siguranta genele se vor transmite intr-o oarecare masura si descendetilor.

    Cu respect, Clau…!

    Write a comment