• Calitate vs. cantitate!

      0 comments

    De cele mai multe ori tindem sa tinem un numar destul de mare de porumbei, si de cele mai multe ori uitam ca,  calitatea primeaza inaintea cantitatii!

    Pentru a obtine porumbei de calitate in crescatoria ta, trebuie sa devii necrutator cu pasarile care nu intrunensc calitatile rasei din care fac parte. Ca sa faci acest lucru trebuie sa cunosti rasa respectiva, dar totusi sunt cateva lucruri pe care le poti face fara neaparat sa cunosti in detaliu rasa respectiva. Pastreaza in crescatoria ta doar pasarile care intrunesc standardul rasei respective si cei care sunt sanatosi tun, mai jos este dat un exemplu in acest sens: Georges de Jaegher.

    Sanatatea porumbelului este foarte importanta cand faci selectia, de cele mai multe ori penele si culoarea ciocului, carunculilor spun multe despre sanatatea pasarii. Nu vreau sa merg pana acolo incat sa ducem la ghilotina pasarile acestea, ar fi foarte necrutator, ci ar trebui sa incercam sa ii vindem altora care nu si-au creat standarde asa de ridicate in selectia porumebilor, poate daca avem posibilitatea sa creem o noua crescatorie unde sa ducem pasarile care nu se ridica la nivelul asteptarilor noastre, fie din punct de vedere medical fie doar din punct de vedere al aspectului.

    De regula femelele sunt cele mai importante in crescatorie, si de aceea li se acorda mai multa atentie cand se face selectia. Ma voi referi in special la rasele de voiajori, si mai precis De Jaegher, numarul mare de femele de prim rang reprezinta cu adevarat bogatia reala a acestei familii de porumbei. In aceasta crescatorie sunt admisi doar porumebi destepti, cu o constructie buna, musculatura puternica, cu pene sanatoase, elastice, de aripi moi si inainte de toate de o vointa de neatins si cu o forta de viata (vitalitate) ce se revarsa.Lui Georges de Jaegher ii place, in reproductie sa practice consangvinizarea.

    In fiecare porumbel curge acelas sange, iar acesta este secretul succesului lui. Dar acesta este si secretul muncii de inmultire cu rezultat. Iar ca si rezultat ies porumbei de calitate din crescatoria lui. Cu un numar mare de imperecheri de proba, grabeste selectia femelelor de reproductie. dansul tece cu vederea peste una-doua lipsuri ale porumbelului, daca caracterul lor este de asa natura.

    Cele mai importante caracteristici ale unui porumbel, le considera ca fiind sangele pur si vitalitatea. Astfel nu de mirare ca se bucura de un renume international. Are curaj sa valorifice urmatorul principiu: cei mai buni concurenti sa fie asezati din timp in crescatoria de reproductie.

    • Personal, nu consider antetnamrneele in jurul crescatoriei un factor decisiv in realizarea unor rezultate bune. Depinde, in general, de ce metoda aplica crescatorul. Se stie ca la vaduvie, porumbeii zboara exagerat de mult, fiind indicata eliberarea femelelor doar o data-n zi, pentru a nu le obosi prea tare. La natural, insa, treaba sta alfel. Cu greu reusesti sa misti porumbeii si cred ca sunt mai indicate antetnamrneele personale, 20-30-50 km. De aceea la viteza nu reusesti sa faci nimic cu naturalul, insa la fond si maraton, pozitia potrivita poate insemna un loc 1. Cu toate ca, in ultima vreme, vaduvia tinde sa acapareze toate categoriile, iar asta nu e un lucru rau, dimpotriva. Totusi, urmez ideea d-lui Butucanu un porumbel concurat la natural poate fi un reproducator desavarsit, ideea fiind diferenta de motivatie. Totusi, la pui, consider important antrenamentul in jurul crescatoriei. Puii zboara din pura placere, iar cei ce nu dau dovada de un apetit grozav s-ar putea sa sufere din anumite cauze. Orice ar fi, zborul la disparitie e, intr-o oarecare masura, certitudinea unei viitoare etape bune. Ilie Calin

    Write a comment