• Arjan BEENS (Genemuiden, NL) !

    0 comments

  Povestea columbofila a lui Arjan incepe cand un coleg de scoala, a carui tata era crescator de porumbei, ia starnit interesul pentru aceste pasari, fratelui lui , Gerrit. Intre timp, Arjan a inceput sa-l ajute pe fratele sau in crescatorie. Tatal lor, Jan si-a manifestat deasemenea interesul pentru acest hobby. Aceasta pana cand fratele Gerrit a renuntat sa se mai ocupe de porumbei…atunci a venit intrebarea: Cine se va ingriji de porumbei mai departe? Arjan s-a oferit ca voluntar. Din 1994, el concureaza independent, avand crescatoria in spatele casei parintesti, unde locuieste si in prezent impreuna cu sotia si cei trei copii. La inceput a concurat cu porumbeii fratelui sau, la concursurile de viteza si demifond, mai tarziu in 2002 a concurat la concursurile de fond de o zi si maraton. In 2006 toti porumbeii de fond de o zi au fost vanduti, pastrand doar pe cei de maraton.

  Si-a reinnoit colonia , introducand porumbei de la fratii Limburg, Jelle Jellema, fratii Hagens , First Prize Pigeons, De Bilt , Jan Polder si Comb. Verwey-Castricum. Mai apoi au urmat achizitii de la Chris van de Velden, Comb Batenburg-v.d. Merwe, A.P. Overwater si fratii Bakker .

  Doi piloni principali ai acestei colonii de porumbei maraton , in plina expansiune, sunt formati din combinatia porumbeiilor  Gebr. Limburg si Jelle Jellema.

  Arjan isi doreste sa  aiba o multime de porumbei. Spre exemplu in anul 2013 a inceput sezonul   cu un numar enorm de 220 de porumbei  , care in general sunt  50-50 % tineri si batrani , in cele din urma a fost un an fantastic culminand cu loc 1 international Maraton Golden Duif devenind un Superstar al  maratonului in Olanda .

  In fiecare an reproduce pentru el aproximativ 150 de pui si asta foarte tarziu , puii fiind intarcati in luna iunie , antrenandui pana tarziu in lunile septembrie – octombrie.

  Porumbeii batrani si yarlingii sunt jucati la natural  fiind imperecheati la inceputul lunii aprilie si asa raman pana la sfarsitul sezonului. Pentru a nu avea probleme cu naparlirea ,cu 4 saptamani inainte de inceperea sezonului  le face semi-intruneric .

  De la inceputul lunii martie, porumbeii sunt antrenati fortat in fiecare dimineata intre 60 si 75 minute. Cu 3 saptamani inainte de inceperea concursurilor porumbeii vor fi antrenati si dimineata si seara cate aproximativ o ora. In anul 2013 porumbeii care au fost angajati la Brive au facut 6 antrenamente intre 75 si 250 km ,in total au zborut aproximativ 1200 km. Echipele pentru Pau si  St Vincent au facut 7 antrenamente in cel mai lung fiind de 290 km. In total aceste doua echipe au fost la facut aproximativ  1500 de km de pregatire inainte de a fi angajati la St Vincent (1136 km) si Pau (aproximativ 1140 km).

  Pentru a consolida capacitatile de orientare ale porumbeilor sai , Arjan antreneaza porumbeii din mai multe directii.

  In general porumbeii sunt pregatiti sa fie angajati pe oua de 10-14 zile. Cu o saptamana inainte de o cursa de distanta lunga Arjan angajeaza porumbeii la o etapa de viteza sau daca nu este porumbei aceste ai duce la un antrenament privat (aprox 150 km) cu prietenul sau  Mark Van den Berg .

  Arjan zice ca porumbeii trebuie tinuti continuu „in priza” ca sa poata obtine rezultate de top. De obicei porumbeii de 1 an sunt angajati in 2 concursuri de distanta lunga si cei batrani in 3 concursuri , considerand ca doar printr-o selectie foarte dura putem avansa.  Arjan hraneste porumbeii cu BEYERS amestec Premium Koopman tot sezonul. Pe parcursul ultimelor zile inainte de a fi angajati la maraton se adauga si amestecul Premium Super Energy. Pentru o buna recuperare , la sosire pe langa electroliti ,  Arjan le mai adauga pe mancare  proteina si aminoacizi. Pentru a intari sistemul imunitar al porumbeilor , el da aproape zilnic produsele Darba DHP Cultura si Forte Vita Travipharma, deasemenea  foloseste foarte des ceapa si usturoiul.

  Porumbeii sunt tratati in mod individual impotriva tricomonozei si coccidiozei de doua ori intr-un sezon, prima data cu 3 saptamani inainte de primul concurs de maraton si a doua oara in mijlocul sezonului de zbor. Pentru caile respiratorii  el trateaza de 3 ori in sezonul de zbor .

   

   

  Cum explica Arjan succesul lui ?  “Nu am nici o explicatie speciala, cu exceptia faptului ca daca porumbeii sunt de calitate totul devine mai simplu ! “

  Write a comment