Antrenamentele se fac dimineata si seara, astfel incat toti vaduvii trebuie lasati afara sa se antreneze. Aceste antrenamente pot fi libere sau fortate.
Durata lor poate fi de la ½ la 1 ora, iar la intrarea in crescatorie vaduvii trebuie sa zboare direct in boxele lor.
Pentru a-i obisnui cu acest comportament, crescatorul trebuie sa le ofere graunte mici in interiorul boxei imediat ce au intrat pe trapa. Aceasta recompensa la sosirea de la un zbor trebuie pastrata pe toate perioada sezonului. Iar pasarile incapatanate nu primesc nimic pana la urmatoarea masa. La sosire, crescatorul trebuie sa-i lase singuri vreme de 10 minute inainte de a-i hrani. Grauntele se administreaza fie in hranitoare, fie individual, in interiorul boxelor. Personal, sunt adeptul primei metode deoarece se creeaza o stare de emulatie intre porumbei. In ziua de vineri, in locul antrenamentului de dimineata din jurul crescatoriei, porumbeii sunt lansati de la o distanta de 2-3 km. Pleaca fara sa li se arate femela. La sosire, acestia vor gasi in boxe numai cateva graunte mici. Si masa propriu-zisa o vor primi, cel mai devreme, la o ora si jumatate dupa intrarea in adapost.
Acelasi program este repetat sambata dimineata, dar la intoarcere isi vor gasi femelele in jumatatea de boxa rezervata lor. Masculilor li se permite sa-si vada femelele, fara a avea contact cu ele, timp de 5 minute, dupa care femelele sunt ridicate si duse inapoi in alta voliera. La cursele de o zi, vaduvii primesc un amestec usor de hrana. In ultima clipa inainte de imbarcarea in cosurile de concurs, femelele sunt aduse in crescatorie. Se ia fiecare femela si se plaseaza in boxa sa, apoi, imediat dupa aceasta operatie, masculii sunt ridicati si pusi in cosul de transport. Adica timp suficient pentru ca masculul sa isi zareasca femela in boxa. Din nou vaduvii sunt antrenati pe o distanta scurta, asa cum am mentionat mai sus, dar acum acestia sunt eliberati in grupuri mici de 4-6 porumbei, in functie de numarul total de porumbei.
De la acest ultim antrenament vaduvii se vor intoarce acasa precum rachetele, iar ingrijitorul sau proprietarul crescatoriei trebuie sa ii astepte in interiorul adapostului. El trebuie sa poata deschide 2 sau 3 boxe in acelasi timp pentru ca masculii sa zboare imediat la femelele lor.
Atunci cand porumbeii incep sa se cuibareasca, masculul trebuie sa fie ridicat din boxa si pus in cos pentru imbarcarea de la club. Totul se poate face in 5 – 6 minute