• Alegerea reproducatorilor – Pierre Dordin

    2 comments

  Calitatile si defectele sunt în mod esential ereditare, valoarea unei colonii depinde de cea a reproducatorilor sai.
  Un bun reproducator provine întotdeauna:

  1). dintr-o linie de învingatori în curse;
  2). dintr-o linie cu constitutie fizica impecabila;

  a). Învingatorii în curse:
  Sunt porumbeii care câstiga în competitiile sportive dure deoarece caracteristicile lor fizice si mentale sunt superioare de cele ale celorlalti concurenti. Asadar, nu exista aici întrebari de ce porumbeii se claseaza în concursurile de viteza, sau calitatea managerului este mai importanta decât a porumbeilor?
  O linie de învingatori este o familie care ofera numerosi porumbei – as pe distante lungi în conditiile prezentate de mai sus.
  b). Constitutia:
  Printre liniile de învingatori, alegerea reproducatorilor trebuie sa se bazeze pe aceia la care constitutia este solida: osatura ferma, gabarit peste medie, musculatura suficienta dar nu în exces, penaj matasos si suplu, aripa si suprafata portanta bine proportionate, echilibru perfect.
  Printre porumbeii sanatosi, trebuie sa tinem cont de frumusete, de culoarea penajului si a ochilor, de expresia privirii, de semetia portului. Aceste mici calitati fac din ei nu numai o pasare impecabila în mâini, dar si placuta la privit.
  c). De ce gabarit peste medie ?
  Noi nu avem vreo idee preconceputa referitor la acest subiect, dar daca detinem doi porumbei de origini asemanatoare, iar cel de talie mai mica este mai bun decât cel puternic, preferam sa îl conservam pe cel mic. Afirmatia noastra este totusi categorica: nu o facem neînsemnata. Daca asupra a 200 de porumbei din columbaria nostra, de exemplu, de origine asemanatoare, aplicam aceeasi grila de selectie, notam ca 100 dintre ei sunt peste medie si 100 sub medie, dupa încercarea cosului pe distante considerabile, atunci din 100 cei mai buni, 75 vor fi puternici si 25 de talie mica.
  “Vila Rabdarii” este compusa din porumbei care respecta aceste proportii: 75% puternici si 25% sub medie.

  De ce penaj suplu si nu aripa supla ?
  Aripa supla este desigur o calitate; ea era totdeauna apreciata de dr. Bricoux, a carui susa “dadea aripa”. Noi suntem mai putin categorici decât dr. Bricoux. Pentru noi, unii porumbei hipernervosi nu dau aripa. Aceia care sunt sfiosi – pentru a nu spune salbatici – bat în retragere.
  Adesea am întâlnit porumbei asemanatori care erau mari asi ai curselor de fond. Din contra, ceea ce n-am vazut niciodata, este un porumbel-as care sa aiba un penaj saracacios.
  De ce nu musculatura în exces ?
  Porumbeii rotunzi ca un ou, de forma unei pere, asa cum îi placeau lui dr. Bricoux, sunt foarte amagitori în mâini. Am avut câtiva asemanatori; printre ei erau câtiva mici porumbei excelenti. Dar porumbeii prea constituiti nu pot fi rotunzi pentru ca au muschii prea grei, ei sunt prea grei. Greutatea pe care trebuie sa o poarte este obositoare.
  Majoritatea porumbeilor buni îi gasim printre cei cu gabarit peste medie, cu muschi lungi, nu prea grei, nervosi. Ei sunt acei neobositi zburatori pe care îi cautam.
  Stabilitatea în succes
  “Stelele cazatoare” sunt amatorii care înregistreaza rezultate extraordinare de-a lungul unui an sau a mai multi ani consecutivi, succes care dureaza atâta timp cât dureaza porumbeii pe care ei îi poseda. Atunci când acesti porumbei au disparut, sau au îmbatrânit, nu mai ramâne cu nimic. Steaua lor norocoasa a disparut. Exista totusi un mare pericol în a introduce în crescatorie subiecte dintr-o alta colonie pentru ca daca proprietarul acestor porumbei nu stie sa se mentina cu crescatoria sa, el nu va putea revigora nici colonia altora.
  Cea mai mare calitate a unei suse este aceea care permite continuitatea în succes.

  Pentru a face o buna achizitie
  Este de preferat sa cumparam un porumbel mai putin voiajor, numai sa fie bine constituit, si care sa provina dintr-o linie buna de lungi curieri, mai curând decât a introduce un porumbel as la zbor, nascut printr-un hazard fericit într-o colonie a carei reputatie dispare în acelasi timp cu disparitia unicului sau porumbel-as.
  Un porumbel-as, unic în linia sa, nu va da niciodata ceva bun.

  Write a comment