Nu trebuie neglijat faptul ca daca pasarile nu sunt de calitate, oricat de bun crescator ai fi, nu le poti face foarte bune. Ca si crescator trebuie intai sa te uiti la tine si apoi la pasari.
Daca pasarile nu au performante bune poate crescatorul nu are de fapt rezultate bune si nu reuseste sa isi faca pasarile sa obtina performante. Nu obtii niciodata mai mult decat investesti. Doar tu, crescatorul, esti cel ce scoate ce este mai bun din pasari. Tu esti cel ce le hraneste, le alege pentru echipa de zbor, le alege pentru matca, le elimina si stabileste principiile ce vor guverna crescatoria. Reprezinti 80% din performantele pasarilor.
O greseala facuta in momentul achizitiei pasarilor este alegerea lor pe criterii de desen sau culoare si abia apoi pe criterii de zbor si joc. De aceea este important sa achizitionezi o familie testata la zbor.
In acest sens, este putin probabil sa obtinem pui cu un zbor bun din pasari tinute generatii la rand in voliera, un porumbel care nu are macar u?oare aptitudini de zbor nu se va inalta niciodata ?i nu va da masura tuturor posibilitatilor lui dar va putea transmite la urma?i abilitatea de a juca. In acest sens, in momentul in care ii alegem pentru achizitie, nu trebuie uitat ca porumbeii folositi la reproductie sunt mai greu de inaltat ?i joaca mai rar probabil ?i pentru ca au ca principala prioritate ingrijirea puilor.
De asemenea, unii jucatori care au avut accidente se feresc sa se mai inalte anticipand, probabil, cazatura ce va urma. De aceea este indicata achizitia unei ture de pui dintr-o familie buna care sa fie testati un ciclu complet de evolutie si la sfarsitul acestuia sa devina baza reproducatoare din crescatorie.
In alegerea porumbeilor netestati la zbor putem tine cont ca unele trasaturi morfologice au o oarecare influenta asupra jocului sau zborului sau sunt frecvent asociate acestor caractere. Astfel, porumbeii cu o talie mai mica joaca in general mai bine decat cei cu o talie mai mare ?i datorita faptului ca rostogolirile lor sunt mai dese ?i mai stranse.
In mod asemanator, porumbeii cu coada mai lata ?i rasfirata ?i cu aripile mai trenate joaca ceva mai bine decat porumbeii cu coada ingusta ?i cu aripile purtate deasupra cozii. Tot la porumbeii care joaca, intalnim mai des fruntea u?or inalta, un piept u?or mai lat ?i cu o pozitie a corpului mai apropiata de orizontala a corpului – trasaturi care amintesc de rollerii orientali, rasa care a stat, probabil, la originea majoritatii raselor de jucatori.
O alta posibila greseala este sa iei pasari din foarte multe locuri. Avantajul ar fi ca pe viitor vei avea asigurata o baza genetica bogata si iti vei putea forma in timp o familie proprie. Dezavantajul este ca, in acest mod, ai importat si multe defecte care vor trebui eliminate. De aceea, o sa dureze foarte mult stabilizarea unei familii cu performante bune si, de asemenea, nu se stie daca performantele vor putea fi imbunatatite pentru ca nu poti sti cate perechi se vor “potrivi”si cat de buni vor fi descendentii lor. Chiar si in momentul in care familia pare stabilizata, avand un bagaj genetic foarte variat in spate, vor aparea surprize si sigur cele neplacute vor fi mai multe decat cele placute.
de Paul Fullerton si Gull Rand