• Interviu – Alexandru&Matei – Campioni Nationali AS Maraton tineret 2015, Loc 1 National lot Olimpic categoria E Maraton 2017

      0 comments

    Mai jos puteti citi un super interviu columbofil cu dubli campioni Nationali Alexandru&Matei din  Braila. Tandemul reuseste performanta sa ocupe Loc 1 National lot Olimpic categoria E Maraton 2017, Loc 4 International Long Distance 4 races over 700 km, Bruxelle Belgia 2017.Campioni Nationali AS Maraton tineret 2015.

     

     

    1. In primul rand va rog sa va prezentati, atat din punct de vedere social cat si din punct de vedere columbofil. (familie, ocupatie, locatie,etc.)

    Ma numesc Matei Dorin, am 36 ani , sunt casatorit . Activez in cadrul Asociatiei Danubius Braila din anul 2009 sunt de profesie inginer si lucrez ca si inspector la o societate cu profil agricol.

    Ma numesc Alexandru Ionut, am 49 de ani sunt casatorit un copil. Activez in cadrul asociatiei Jud. Braila din anul 1995, sunt de profesie frigotehnist si lucrez in cadrul Facultatii de Inginerie Braila.

    1. Spuneti-ne in cateva cuvinte modul in care ati luat contact cu porumbeii si mai apoi cu sportul columbofil?

     

    Matei Dorin: Mi-am dezvolt pasiunea pentru sporumbei de catre tatal meu, care si acesta era pasionat de porumbei inclusiv fratele lui bunicii din ambele parti. Primul contact cu porumbeii voiajori l-am  avut cand aveam varsta de 15 ani si am primit un lot de porumbei cadou de la unchiul meu. Tot atunci am primit si cartea Ghidul columbofilului amator scrisa de col. Popescu Georgica, 1978. Dupa mai multi ani, mai exact in 2001, l-am cunoscut pe dl Cuzmin Iacob, un mare crescator de porumbei starndard si sport. Colaborarea cu dumnealui m-a facut sa dezleg mai bine tainele acestui sport.Locuind la bloc, nu aveam conditiile cresterii porumbeilor asa ca in anul 2008 am hotarat impreuna cu Ionut sa incepem o colaborare pe plan columbofil.

    Alexandru Ionut: Am inceput Sportul Columbofil inca din anul 1995 dar de mic am avut ca hobby porumbeii. Primii porumbei i-am achizitionat de la Mosescu Vasile si Ispas Georgica. Cu timpul am inceput sa-mi doresc din ce in ce mai mult. Prin urmare, am cumparat si alte pasari. De la Fratila Vasile am luat 2 pasari Paul Gilman, care la randul lor proveneau de la domnul Stanuca Vasile., etc.

     

    1. Prezentati-ne crescatoria dumneavoastra. Modul in care este organizata.

     

    Crescatoria este compartimentata in 3 parti, 1 zburatori, 1 pentru pui, 1 pentru reproducere. Nu este o crescatorie mare, dar utila si bine aerisita.

    1. Va rugam sa ne prezentati modul in care concurat porumbeii, dati-ne mai multe detalii despre metoda folosita. Vaduvie sau natural.

     

    Metoda folosita de noi este metoda Natural pe oua prelungite. Si motivare inainte de angajare la concurs. Consideram ca porumbeii daca sunt antrenati bine trebuie sa dea dovada ca pot face performanta. Metoda natural o folosim din doua considerente una timpul alocat porumbeiilor fiind limitat din cauza serviciilor si in al doilea rand crescatoriei care nu este adaptata pentru vaduvie. Dupa revenirea acasa de la etape incercam sa ii motivam cu puisori mici.

     

    1. Detaliati programul de pregatire al porumbeilor. Modul in care hraniti porumbeii, produsele folosite, ce fel de produse naturale sau sintetice.

    Alimentatia porumbeilor pentru concurs este formata pe timpul concursurilor din 70% mancare la sac concurs si 30% mancare autohtona (porumb rosu mic, lintie, hrisca, sofronel, sorg etc, diferite maruntisuri de prin hipermarket). La matca concentratia scade sau creste in functie de pozitia pe care o au oua, pui, goana. Produsele folosite pentru tratare recuperarare sunt cele care se gasesc pe piata de la firmele Rohnfried, Dac Pharma, Dr. van Der Sluit, Chevita etc.

    1. Va rugam sa detaliati modul in care antrenati porumbeii.

    Dimineata devreme antenam masculii timp de o ora jumatate jumate,  la pranz femelele cand ies dupa oua timp de o ora iar seara ambii parteneri sunt antrenatii timp de o ora, intre etape ii ducem personal cu masina, in jur de 30 – 60km, depinde de forma porumbeiilor.

    1. Cum realizati recuperarea porumbeilor?

    Incercat pe cat posibil sa evitam tratamentele in timpul concursurilor. Doar tratament pentru caile respiratorii si trichomonoza, electroliti in apa la sosire si anumite vitamine, glucovit, ceaiuri in rest cat mai multa odihna si linste. Pe timpul iernii efectuam un tratament pentru viermi, vaccinam contra salomonelozei si paramixovirozei, puii ii vaccinam cu lasota si columbovac. Dupa concurs cat mai multa liniste pentru recuperare si a doua zi o baie de revergorare.

    1. Cati pui reproduceti in fiecare an? Detaliati modul de selectie al puilor. Faceti antrenamente cu puii? Concurati puii la etapele organizate de asociatia dumneavoastra?

    Scoatem in jur de 80-130 annual. Selectia o face zborul, doar daca sunt probleme fizice vizibile, accidente care ii afecteaza. Puii ii concuram individual din diferite puncte cardinale. Consideram ca porumbeii tineri trebuie sa inceapa din frageda tinerete sa ia singuri decizi si sa se orienteze catre casa.

    1. Care sunt categoriile favorite? Si de ce?

    Etapele favorite sunt etapele de maraton si de fond. In zona noastra nu sunt organizate si concursuri de viteza. Pana la primul fond avem doar etape de antrenament.

    1. Cum ar trebui sa arate un porumbel campion, in opinia dumneavoastra?

    Matei Dorin: Trebuie sa fie de marime medie, bun la mana armonios, bland si sa aibe forma unei pere, cum imi place mie sa spun.

    Alexandru Ionut: Un porumbel campion este perfect, din toate punctele de vedere.

    1. Va rugam s? ne prezentati cei mai buni porumbei pe care ii detineti in momentul de fata.

    “Spin 16” Campioana Nationala AS Maraton tineret 2015.

    “Queen” loc 7 National Maraton 2009.

    “King” loc 6 National Palmares AS Maraton 3 ani 2016.

    “Bleu Diamond” loc 7 National AS Maraton 2014, loc 10 National Palmares AS Maraton 2015, loc 15 National Palmares Maraton 3 ani 2016.

    “De 97” loc 10 Prov. Mare Fond 2016.

    “Onassis” loc 1 Jud. Palmares Record 2016.

    “De Favorite” loc 6 National Palmares AS Fond 2016.

    “De Olimpiade”loc 4 International Olimpiada long distance 4 races over 700 km Bruxelle, Belgia 2017.

     

    Va rugam sa ne prezentati liniile de porumbeii pe care le detineti in reproductie.
    Mergand pe ideea ca trebuie la un moment dat sa faci infuzie cu alti porumbei din alte crescatori a inceput colaborarea cu bunul nostru prieten Ing. Adrian Burghila un columbofil meticulos care nu lasa nimic la voia intamplarii, de la acesta am primit porumbei cu sange bun si din aceste incrucisari au iesit multi produsi care care au facut performanta in TOP 10 National, palmarese, podium pe judet intre cluburi etc,.
    Susa porumbeilor este formata din porumbeii tandemului meu Alexandru Ionut, porumbei care au facut performanta, acestia sunt pe linia “Locul 10? loc 10 national fond si 65 general, Orhan bun reproducator cu foarte multi porumbei pe linia lui cu norme incepand de la viteza pana la maraton si nu in ultimul rand “Terente” loc 25 national fond palmares. Acesti porumbei au facut performanta la vremea respectiva tot ei fiind baza porumbeilor actuali dar acum este o noua generatie care sunt formati din nepoti, stranepoti, consagvini, incesti etc,. Dar acesti porumbei nu au ramas in reproductie doar din motivul ca au dat satisfactie la concursuri ei au dovedit ca sunt si buni reproducatori.

    Eu Dorin Matei am simtit ca este loc si de mai bine, am hotarat sa ma documentez mult mai profund despre linii cautand ceva nou si sa rezulte performanta, asa am intrat in legatura cu persoane care au importat porumbei cu o genetica solida si care au concurat cu porumbei importati din exterior. Dintre aceste persoane am intrat in contact cu doi columbofili Alin Dunarintu si Rasca Radu Alexandru doi columbofili din zone diferite ale tarii. Impreuna am discutat analizat si achizitionat porumbei care am considerat ca ne pot da satisfactiile dorite mai ales la etapele de fond si maraton legand o prietenie frumoasa.  Ca si baza porumbeilor achizitionati sunt pe linia Jan Aarden, Van Wanroy si Van der Wegen, acesti porumbei avand un numitor comun. Dar acestia deja sunt deja istorie, ma refer la primii doi, asa ca am incercat sa importam porumbei de la crescatori care concureaza acum si am adus porumbei de la crescatori precum: Jack Steketee, Ko van Dommelen, Janssens&Hausoul, Herman Brinkman, Kuijpers, Gerrit van der Kruk, Piet Lazeroms, Piet de Vogel, Philippe Baesel, Cor de Heijde, Piet de Weerd, Jan Theelen, Werner Bolting, Sam de Jong, Gebr. Brugemann, Gebr. Hagens, Van Houten, Willy Looymans (Boudewijn), Cas de Graff, George Carteus, Sebastien Thuillier, Jan Ernest, Yves van de Poel, Etienne Devos, Fam. Gyselbrecht, Fam. Herbots, Freialdenhofen&Sohne, Harry and Roger Wijnands, Wim Muller, Jan Polder, A. Simons, Van der Wegen ,P.J.M. Grootheest, anumiti porumbei fiind folositi doar pentru infuzie de acesti crescatori enumerati mai sus.

    Si nu in ultimul rand amintesc de porumbeii de Van Haaren (Van Wanroy) – pot spune ca acesti porumbei s-au pliat cerintelor noastre si deja avem 10 pasari importate pe linia acestor crescatori si care au dat satisfactie in reproductie si an de an de cand concuram cu linia creata de Van Haaren (Van Wanroy) au rezultat rezultate notabile.

     

    1. Care sunt cele mai mari greseli pe care le-ati facut dumneavoastra ca si columbofili?

    Greseli ca si columbofili, am facut fortand nota cand nu trebuia.

    1. Care sunt cele mai mari regrete din viata dumneavoastra de columbofili?

    Nu avem asa ceva.

    1. Va rugam sa ne spuneti cum va impartiti intre familie, locul de munca si porumbei.

    Incercam sa ne implicam suficient in acest sport incat sa nu ne afecteze viata de familie.

    1. Ce parere aveti despre concursurile de porumbei din Romania?

    Avem o impresie buna. Consideram totusi ca si categoriile de norme sa ramana mai multi ani, sa fie palmares de 4, 5 ani.

    1. Care ar trebui sa fie pasii pe care sa-i urmeze un viitor columbofil inainte de a se apuca de sportul columbofil?

    Trebuie sa inceapa cu un lot mic de porumbeii, sa viziteze crescatoriile cu rezultate din zona sa se preocupe sa isi construiasca o crescatorie utila, sa invete sa efectuieze tratamente, recuperare, un amestec de hrana pentru porumbeii sa dispuna de un buget pentru intretinerea lor.

    Echipa TopPigeon.NET va multumeste si va ureaza mult succes in continuare !

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Write a comment