• Bolile Porumbeilor


  COCCIDIOZA  Coccidioza (eimerioza) nu este o boala foarte grava, si ca si in cazul tricomonozei, porumbeii au in organism mereu un numar de coccidii care nu ii afecteaza vizibil, dar care pot declansa boala sub influenta anumitor factori. Multi crescatori nu trateaza medicamentos coccidioza, deoarece este bine stiut ca aceasta poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate. Este general valabil faptul ca un mare inamic al porumbeilor este umezeala.

  Simptome de coccidioza:

  * diaree (uneori hemoragica)
  * slabire, apatie
  * sete exagerata
  * penaj mat, zburlit
  * porumbeii maturi manifesta somnolenta
  * la femele, se produce intarzierea ouatului

  Porumbeii bolnavi elimina odata cu excrementele oochisti care sunt transmisi mai departe prin ciugulit. Iata de ce curatenia, gratarele de podea, hranirea exclusiv in hranitor si alte masuri de igiena in crescatorie sunt utile. Adapatorile se pun pe un suport ingust, si nu direct pe podea, pentru a limita la maxim posibilitatile porumbeilor de a murdari apa cu dejectii.

  TRATAMENT:

  Medicamentatie: Coccistop, BS, Amprol-plus.

   

  ORNITOZA

  Ornitoza este o boala infectioasa cauzata de chlamydia. La pasarile tinere boala poate cauza pierderi insemnate.
  Chlamydia este excretata cu dejectiile, in lichidul lacrimal, pe cioc si in laptele de gusa. Porumbeii se infecteaza respirand praf infectat cu agentul patogen, sau ingerand hrana sau apa infectata.

  Simptome de Ornitoza:

  * apatie
  * lipsa poftei de mancare
  * sete exagerata
  * performante reduse in concursuri
  * la unele pasari apare conjunctivita, lipirea pleoapelor
  * inchiderea ochilor, sensibilitate la lumina
  * lichid galbui pe nari
  * infundarea narilor, respiratie cu ciocul deschis
  * scarpinarea la cap
  * stranut

  Este o afectiune ce poate fi transmisa la om in anumite conditii.

  TRATAMENT: Enrofloxacina, Ornichure, Tetraciclina, Baytril.

   

   

  TRICOMONOZA

  Tricomonoza (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. In articolele in limba engleza, o gasiti sub denumirea de trichomoniasis sau canker.

  Simptome de tricomonoza:

  * inghitit repetat; se poate observa mai ales dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament
  * depuneri galbene in cioc si gat, de unde si denumirea populara de “malai”
  * penaj zburlit
  * apatie
  * scadrea greutatii, lipsa de vioiciune
  * consum crescut de apa – acesta da si asa numitele “cuiburi umede”, cand parintii cu tricomonoza pompeaza in pui multa apa
  * ezitarea de a zbura

  Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena. Daca pasarile nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.

  Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.

  Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs “curati” pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.

  Boala are mai multe forme:

  * forma faringeala – este cea mai intalnita. Crescatorii observa depuneri galbene in gatul pasarii. In cazurile severe, aceste depuneri pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia
  * forma ombilicala – se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului
  * forma pe organe – in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne. Este deseori gasita in ficat. Majoritatea pasarilor vor muri din cauza disfunctionalitatilor ficatului

  TRATAMENT

  Ronidazolul este o substanta des folosita in tratamentul tricomonozei. Dimetridazolul si metronidazolul au fost retrase de pe piata datorita riscurilor de efecte secundare.

  Medicamente eficace, speciale pentru porumbei si intalnite pe piata din Romania: Tricoplus, BS, Flagelstop, Columboviofort.

  Este bine sa nu se abuzeze de aceste medicamente (sa nu se foloseasca la intamplare, sau fara motive intemeiate) deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul se face conform indicatiilor de pe prospecte.

  Recomandari pentru administrare:

  * nu se administreaza mai putin decat este recomandat deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina
  * avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa; de aceea unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa.

   

  MICROPLASMOZA

  Simptome:

  · ProducTii nazale abundente
  · LAcrimarea ochilor
  · Conjunctivi înrositi
  · Respiratie îngreunaa, cu efecte sonore de pufait
  · Scaderea instinctului de zbor, lipsa pudrajului

  Transmitere:

  Prin stranut, saliva sau particule de praf infectate din aer.

  Terapie:· Cinci zile de tratament cu antibiotice, apoi cinci zile cu administrare de probiotice (Entrobac) în apa de baut.
  · Se recomanda tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli.

  Profilaxie:

  · Întarirea sistemului imunitar
  · Asigurarea de aer proaspat, curat si fara praf; în voliera închisa se pulverizeaza o data pe saptamâna cu Bio-Air-Fresh.

  SALMONELLA
  Transmitere:
  Prin materii fecale, productii ale gusei („lapte de porumbel”),reproducere (ou infectat), precum si prin dispersia în aer a materiilor fecale uscate infectate.
  Simptome:
  · Diaree (de culoare verzui, cu mucilagii, cu bule de gaze)
  · Disfunctii ale sistemului nervos
  · Afectiuni ale articulatiilor (aripi spânzurate, schiopatat)
  · Oua nefecundate

  Terapie:
  o Tratament cu antibiotice minim 10 zile, apoi administrare de probiotice (Entrobac) în apa de baut
  o Dupa aceasta perioada se poate vaccina efectivul (Colombovac paratyphus)
  o Curatirea sistematica a volierei, dezinfectie; se recomanda pulverizarea cuiburilor si a podelei cu produse dezinfectante bune absorbante ale umiditatii (Natural Schlagweiss)
  o Se recomanda tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli
  Profilaxie:
  · Cinci zile tratament cu antibiotice apoi administrare de probiotice în apa de baut+Multivitamine
  · Administrare de preparate cu o reactie chimica acida în apa de baut, de ex.: sol. Paramyxosil, otet din mere, extract de usturoi
  · Administrarea regulata a unor preparate probiotice

   

  PARAMYXOVIROZA

  Contaminarea cu paramyxoviroza se produce prin contact direct, de pilda, in timpul transportului sau chiar in propria crescatorie, prin cohabitarea unor porumbei sanatosi cu porumbei bolnavi, prin ingerarea hranei sau ingurgitarea apei infectate cu virusurile existente in excretiile sau secretiile (salivare, nazale, bucale ) celor bolnavi, prin inspirarea aerului infectat cu virusuri expulzate la stranutul porumbeilor sau cu praful infectat si ridicat in aer; prin pasarile salbatice purtatoare pasive de virus, de oameni (ce au avut contact cu un porumbel bolnav ) prin incaltaminte, imbracaminte, sau maini; de asemenea, prin asternutul, ustensilele infectate etc.

  Caile de patrundere a virusului in organismul porumbelului sunt: mucoasa nazala (nari), mucoasa conjunctivala (ochi), respectiv mucoasa bucala (gura). Agentul cauzal al paramixovirozei porumbeilor se prezinta sub trei forme: tulpini lentogene, adica putin agresive, care nu declanseaza boala, dar pot sa produca in organismul porumbelului o usoara reactie (exemplu tulpina La Sota, folosita la prepararea vaccinurilor ); tulpini mezogene, de virulenta medie, capabile sa declanseze boala si tulpini velogene, foarte virulente, care produc boala in forme grave si cu evolutie rapida. Cu cat tulpina infectata este mai virulenta, cu atat perioada de incubatie va fi mai scurta si evolutia bolii mai grava.

  In ceea ce priveste organismul atacat, este clar ca daca acesta se afla in stare de perfecta sanatate, fortele sale de aparare sunt puternice si se vor impotrivi agresiunii virale. Daca insa intervin diferiti factori stresanti, debilitanti, precum diverse parazitoze (ectoparaziti sau endoparaziti), bacterioze sau doar oboseala, consecutiva unor solicitari mari la concursuri, a caror succesiune nu lasa timp de recuperare a potentialului fiziologic, sigur ca un asemenea organism va ceda mai repede atacului agresorului.

  Uneori, dupa ce infectia s-a produs prin contact direct in timpul transportului, porumbelul revine acasa aparent sanatos, dar la 24 de ore sau 2-3 zile dupa aceea se constata tulburari nervoase, diaree etc. Explicatia consta in faptul ca infectarea unui organism obosit dupa efort, cu o tulpina de paramyxovirus velogena, a facut ca perioada de incubatie sa fie scurta. Dimpotriva, uneori nici nu se poate stabili exact momentul infectarii, probabil in urma unui transport sau a vizitei unui porumbel pripasit, ce au avut loc cu 3-4 saptamani in urma, cand porumbeii erau in repaos, boala izbucnind abia acum; deci probabil o tulpina mezogena, dar intervenind frigul, umezeala, marea naparlire (care solicita serios organismul), sau vreo boala intercurenta (paraziti intestinali, trichomonoza, coccidioza etc.) au contribuit la slabirea rezistentei organismului si declansarea bolii.

  Uneori boala poate sa evolueze latent, subclinic; deci, la porumbelul infectat si chiar excretor de virus, nu apar manifestari de boala; eventual scade usor pofta de mancare, se observa pierderea formei sportive, fara alte semne. Evolutia poate fi acuta, cu sfarsit letal, in cateva zile sau subacuta, cu o perioada care se intinde pe cateva saptamani. Simptomele clinice apar dupa o perioada de incubatie de 3-4 zile sau mai mult (18-20 de zile), si se manifesta diferit si necaracteristic. Obisnuit, debuteaza printr-o usoara rinita (coriza) cu stranuturi, jetaj nazal nesemnificativ, cu tumefierea pleoapelor si lacrimare.

  Daca se examineaza cavitatea bucala se poate observa o iritare a mucoasei faringiene Dupa ce virusul incepe sa se multiplice in organism si sa se difuzeze prin curentul sangvin in tot corpul, se constata afectarea starii generale a porumbelului; el devine trist, sta ghemuit, are penele zburlite si apar tulburari digestive, exprimate prin expulzarea fecalelor moi, la inceput diareice, apoase, apoi chiar cu strii de sange.

  Concomitent cu diareea, apare o sete pronuntata (pasarea bolnava bea de 4-5 ori mai multa apa decat una sanatoasa) si se reduce pofta de mancare. Starea de abatere se accentueaza si survin si tulburari nervoase manifestate prin contractii ale muschilor gatului si capului, ale aripilor etc., mers ezitant, tulburari de echilibru; la un zgomot, o sperietura, pasarea incepe sa tremure, aceste contracturi se accentueaza si capul este dat pe spate (fig. nr. 5 opistotonus ) sau se produce o torsiune, rasucire a gatului si capului, intai partial, ca apoi treptat sa se produca o rasucire de 180° (fig. nr. 6 torticolis ); uneori apar miscari convulsive ale aripilor, o aripa sau alta se lasa in jos, atarna, se produc pareze care cu timpul se tranforma in paralizii uni- sau bilaterale, instalate la aripi sau picioare . Porumbeii nu mai pot zbura, dar nici nu pot sa mearga; miscarile devin necoordonate, epileptiforme.

  Pasarea nu se poate hrani pentru ca neputand sa-si coordoneze miscarile, nu reuseste sa apuce grauntele pe care le-a vazut, si da cu ciocul alaturi. Alteori apar tulburari ale vederii, se observa si o decolorare a irisului, se pare ca urmare a afectarii nervului optic. Printre modificarile produse de virusul paramyxovirozei se mentioneaza si tulburarile de naparlire, care se observa daca boala evolueaza in perioada de crestere a noilor pene, acestea aparand ori prea lungi, ori prea scurte, filiforme, decolorate, cu urme de sange etc.

  Uneori, boala evolueaza subclinic, lent, fara manifestari generale, dar cu instalarea tulburarilor nervoase. Ca urmare a diareei profuze, porumbeii se dezhidrateaza si mor prin epuizare, iar cei care supravietuiesc raman tarati, mai ales cu tulburari nervoase, purtatori si eliminatori de virus. De retinut ca porumbeii bolnavi de paramyxoviroza nu prezinta tulburari respiratorii ce se intalnesc la galinaceele bolnave de pseudopesta aviara. Sunt situatii in care se inregistreaza ameliorari si chiar vindecari clinice dupa 2 – 4 saptamani. In general, formele mai usoare (cu mici pareze, diarei ce trec de la sine etc. ) se constata catre sfarsitul evolutiei unui focar de boala, in care porumbeii au fost intre timp vaccinati si virusul si-a pierdut treptat din virulenta. Porumbeii vindecati raman multa vreme purtatori si eliminatori de virus. Prognosticul este favorabil in cazurile in care porumbeii bolnavi isi pastreaza pofta de mancare si, din contra, este grav la cei care nu mananca; prognosticul este insa rezervat la indivizii cu tulburari nervoase accentuate (paralizii ale aripilor, picioarelor). Porumbeii care au avut numai diaree se pot insanatosi, revenindu-si la normal in 4-5 saptamani; dupa intremare, in anul urmator pot fi incercati din nou la concursuri. Daca, totusi, la o triere ulterioara, se constata ca sunt slabi, cu tare evidente, vor fi eliminati. Cei care au avut tulburari nervoase mai usoare se pot remite, insanatosirea lor durand de la 6-8 saptamani la 3 luni. Acestia vor putea fi retinuti doar pentru reproductie, daca sunt de mare valoare sub raportul originii si al performantelor. Singura modalitate de aparare contra paramyxovirozei, si sigura in acelasi timp, o constituie vaccinarea. In cadrul imunoprofilaxiei active antiparamyxovirozei se folosesc mai multe vaccinuri: cu tulpina de virus al bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor; cu virus inactivat, incorporat in emulsie uleioasa sau in apa apa; cu virus viu. Unele vaccinuri se inoculeaza subcutanat sau intramuscular alte vaccinuri se administreaza pe mucoasele conjunctivala si nazala sau in apa de baut, deci pe mucoasa digestiva.

   

  SIMPTOME PRINCIPALE ALE BOLILOR

  1) VIERMI INTESTINALI porumbeii bolnavi au stare de somnolenta slabesc sin nu mananca cu pofta dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii de vin mai vioi
  2) COCCIDIOZA puii din ou nu pot ciocni coaja si mor porumbeii maturi se manifesta prin stare de somnolenta la femele, se produce intarzierea ouatului
  3) TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos-puii din cuib cer mancare tot timpul-porumbeii bolnavi slabesc- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri
  4) MICOPLASMOZA – in partea din spate a gatului se vede o substanta mucilaginoasa(muci in gat)- gainat moale apatos
  5) SALMONELOZA – gainat verde- articulatiile incheieturilor se pot unfla si de aici apare schiopatatul-pofta redusa de zbor-lasarea aripilor (porumbei nu mai pot zbura de la sol)
  ATENTIE!!!Sa nu se confunde gainatul verde de la excesul de porumb din ratia zilnica cu cel al salmonelozei
  6) PARAMIXOVIROZA(boala netratabila) – porumbeii virusati sucesc gatul-diaree excesiva (gainat apatos)
  7) DIFTERO-VARIOLA -apar negi pe ochi , nari si picioare.Acesti negi se pot transforma in bube mari si foarte mari- aceasta boala nu se trateaza decat cu unguente sau substante care sa usuce bubele
  Cam astea ar fii principalele boli ale porumbeilor
  PRINCIALELE MEDICAMENTE CARE SE FOLOSESC IN TRATAREA BOLILOR PORUMBEILOR:
  1) VIERMI INTESTINALI – ASCACID (comprimate)- se da cate 1comprimat / porumbel- SINGAL (comprimate)- 1 comprimat/ porumbel- ROMBENDAZOL (comprimate) – 1 comprimat / porumbel (acest medicament afecteaza penajul porumbeilor)
  ADMINISTRARE:Se dau 2 zile la rand dupa care se reia cu 1 zii la intervalul de timp de 10 zile dupa primul tratament
  2) COCCIDIOZA – (buvabil) – 1 ml / 1 l de apa- SULFACOCCIDIN ( buvabil) -1 ml / 1 l apa- SULFACOCCIROM (buvabil ) – 1 ml / 1 l apa- SULFACOCCIDIN ( comprimate ) 1 comprimat / 1 porumbel
  ATENTIE!!Acest tratament se asociaza cu VITAMINA K3 – se pune 1 ml / 1 l apa = are rol antihemoragic
  ADMINISTRARE:Se dau 3 zile la rand o pauza de 2 zile si iarasi 3 zile
  3) TRICOMONOZA – FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa-ENTEROGUARD (comprimate) – 1 sfert de comprimat / porumbel- COLUMBOVIOFORT (comprimate) – 1 comprimat / porumbel- FLAGYL uman (buvabil) – 7 ml / 1 l apa
  ADMINISTRARE:Se dau 5 zile la rand.
  4) SALMONELOZA, MICOPLASMOZA – DOXI-H pulbere (buvabil) – 1 g / 1 l apa- ENROFLOXAROM (buvabil) – 0,5 ml / 1 l apa- ENROFLOXACINA (buvabil) – 0,5 ml / 1 l apa
  ADMINISTRARE:Se dau 5 zile la rand.
  5) PARAMIXOVIROZA – ESTE BOALA NETRATABILA
  Pentru a proteja porumbeii de aceasta boala in lunile ianuarie – febroarie se face un vaccin subcutanat .
  VACCIN – COLUMBOVAC (vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni . – se face in ceafa, subcutanat ,0,25ml / porumbel- PARAMIXO NOBILIS ( vaccin olandez) -cu perioada de protejare de 1 an – se face in ceafa, subcutanat,0,25 ml / porumbel
  ATENTIE!!
  Inaintea administrarii vaccinului, porumbeii trebuie sa prezinte o stare de sanatate perfecta pentru a putea face receptiacu vaccinul (a putea devenii imuni la boala).Dupa administrarea vaccinului se pune in apa 1 aspirina / 2 l apa pentru a evita eventualii noduli care se pot forma laLocul vaccinarii.
  6) DIFTERO-VARIOLA – in cele mai multe cazuri se formeaza pe fond de slabire ( zboruri, perioada dupa boala,avitaminoze)
  VACCIN – COLUMBO DIV ( vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni – acest vaccin se face printamponare ( se zmulg 5-6 fulgi din pulpa piciorului, iar cu o bucata de vata se tamponeaza vaccinul In locul din care sau zmuls fulgii, daca locul se inroseste inseamna ca vaccinul a devenit receptiv, porumbelul a devenit imun la boala )- LA SOTA (vaccin romanesc) – cu perioada de 6 luni . Administrare ( vezi instructiunile vaccinului precedent).
  OBSERVATIE:
  Intre fiecare tratament se lasa o pauza de 6-7 zile , apa limpede in care porumbeii primesc 1-2 zile de vitamine
  Cele mai indicate vitamine ar fii AD3E ( SE PUNE 1 ML / 1 L APA)

  • ar trebui specificat ca si ASCACIDUL afecteaza penajul, am cativa prieteni care au folosit acest medicament si au avut probleme, mai ales daca se utilizeaza in periaoda naparlirii.

  • Va trimit alaturat niste corectii la indicatiile dvs Ascacid , Singal ?i Rombendazol con?in substan?? din aceea?i clasa (Benzimidazol). Initial au continui Albendazol iar acum contin Flubendazol. Aceste substante administrate in timpul formarii penajului sau la naparlire pot afecta la unii porumbei structura normala a penajului. ( puteti folosi fara probleme produsul ENDECTOCID produs de Romvac care combate simultan parazitii interni (limbrici, capilaria) si externi (raie, paduchi) o picatura la ceafa pe piele.
   Coccidioza tratament: va recomandam la porumbei AMPROLIUM sau GALLISAN sau ENTEROGUARD. SULFAQINOXALEINA (din SULFACOCCIDIN, SULFACOCCIROM) administrat? porumbeilor chiar in doza usor marita poate induce sterilitatea
   Trichomonoza: doza exacta: FLAGEL STOP : 10g / 20 porumbei (1 litru apa) / zi, 3-5-7 zile;COLUMBOVIOFORT preventiv 2-3 cpr / zi; curativ 3-5 cpr / porumbel pe zi, 5 zile
   Micoplasmoz? ?i Salmoneloza: doza exact? actual? la ENROFLOXACIN? 10% (ENROFLOXAROM 10%) 2ml / litru apa / zi, 3-5 zile la porumbel sau individual 3 picaturi la 12 ore, 3-5 zile. DOXICICLIN? 10% pulbere: 2g / litru APA DISTILATA / zi, 3-5 zile
   Paramixoviroza: alte vaccinuri: COLUMBOPOLIVAC S vaccin inactivat mixt, apos, bivalent contra paramixovirozei ?i salmonellozei porumbeilor: 0,25ml / porumbel, s.c; PARAMIXOVACOL vaccin uleios inactivat contra paramixovirozei porumbeilor, 02ml / porumbel. Ambele vaccinuri produse de Romvac asigura imunitate timp de un an de zile.
   Difterovariol?: alt vaccin ROMPORPOX produs de Romvac asigura imunitate timp de un an de zile. LaSota este o tulpina vaccinala (un vaccin viu), romanesc sau strain care asigura o imunitate de scurta durata contra Paramixovirozei
   Speram ca aceste lamuriri vor fi utile cititorilor dumneavoastra

  • SALMONELOZA –NIFURAMICIN ROHNFRIED
   TRICOMONOZA/COCCIDIOZA –B.S.
   RESPIRATIE — GAMBAZIN ROHNFRIED
   ORNI SPECIAL
   ORNI CURE
   VIERMI INT. –AVICAS
   PESTA AVIARA .–LA SOTA ROMVAC (100 DOZE PASARI=20 POR.)LA 2 SAPT.VACCIN CU PARAMIXOVACOL –ROMVAC
   CUMPARATI VACCIN DE LA NOI STICLELE SA FIE SIGILATE.
   ATENTIE NU LUATI VACCIN DIN AFARA ADUS LA STICLE DE 1 L.
   VACCINUL ARE PREZENTARE LA 50 SI 100 DOZE MAXIM

  • Salut ! Un mic comentariu pentru viermii intestinali : daca dati un comprimat /porumbel de ROMBEDAZOL riscati sa ramineti cu porumbeii in ”curul gol ” , adica fara nici macar o pana pe ei , le arde in totalitate , va vorbesc din experienta . Chiar daca rupeti in jumatate comprimatul tot veti avea probleme cu penajul , si incaca unul foate grav . La un sfert din comprimat apar doar carente in penaj , adica unele gauri in pene de marimea unui ac de cusut . Intradevar ROMBEDAZOLUL combate toate formele de viermi intestinali , dar in acelasi timp combate si orice pana.
   Eu personal nu am gasit nici un produs care sa ma satisfaca din privinta penajului , adica sa nu fie afectat .O indicatie ar fi sa nu folositi produse pentru viermi intestinali in timpul napirlirii.

  • salut,va recomand sa incercati cu STOZON pt paraziti interni,minim 2 zile consecutiv.eu il administrez de 2 ori pe an si nu am vazut sa aiba efecte adverse!

  • Va trimit alaturat niste corectii la indicatiile dvs Ascacid , Singal ?i Rombendazol con?in substan?? din aceea?i clasa (Benzimidazol). Initial au continui Albendazol iar acum contin Flubendazol. Aceste substante administrate in timpul formarii penajului sau la naparlire pot afecta la unii porumbei structura normala a penajului. ( puteti folosi fara probleme produsul ENDECTOCID produs de Romvac care combate simultan parazitii interni (limbrici, capilaria) si externi (raie, paduchi) o picatura la ceafa pe piele.
   Coccidioza tratament: va recomandam la porumbei AMPROLIUM sau GALLISAN sau ENTEROGUARD. SULFAQINOXALEINA (din SULFACOCCIDIN, SULFACOCCIROM) administrat? porumbeilor chiar in doza usor marita poate induce sterilitatea
   Trichomonoza: doza exacta: FLAGEL STOP : 10g / 20 porumbei (1 litru apa) / zi, 3-5-7 zile;COLUMBOVIOFORT preventiv 2-3 cpr / zi; curativ 3-5 cpr / porumbel pe zi, 5 zile
   Micoplasmoz? ?i Salmoneloza: doza exact? actual? la ENROFLOXACIN? 10% (ENROFLOXAROM 10%) 2ml / litru apa / zi, 3-5 zile la porumbel sau individual 3 picaturi la 12 ore, 3-5 zile. DOXICICLIN? 10% pulbere: 2g / litru APA DISTILATA / zi, 3-5 zile
   Paramixoviroza: alte vaccinuri: COLUMBOPOLIVAC S vaccin inactivat mixt, apos, bivalent contra paramixovirozei ?i salmonellozei porumbeilor: 0,25ml / porumbel, s.c; PARAMIXOVACOL vaccin uleios inactivat contra paramixovirozei porumbeilor, 02ml / porumbel. Ambele vaccinuri produse de Romvac asigura imunitate timp de un an de zile.
   Difterovariol?: alt vaccin ROMPORPOX produs de Romvac asigura imunitate timp de un an de zile. LaSota este o tulpina vaccinala (un vaccin viu), romanesc sau strain care asigura o imunitate de scurta durata contra Paramixovirozei
   Speram ca aceste lamuriri vor fi utile cititorilor dumneavoastra

   +1

  • spunetimi urgent cat costa doxi-h si enrofloxarom raspundeti pe id:dobra_alin si pe http://www.alindobra.sunphoto.ro urgent ca pierd toti porumbei

  • PARAMIXOVIROZA(boala netratabila)

   in 60%este tratabila!!!!!!!!!!!!!!!!

  • buna ziua , am si eu un porumbel de care nu prea ma indur sa il matrasesc deoarece mia dovedit locul lui in crescatorie dar caruia de in an ia aparut simtomul de ( pana casuta) dar care nu prezinta nici un alt simtom de salmonela sau alte boli , mentionez ca porumbeii sunt toti vaccinati.Am inteles ca de la salmonela apare sindromul de pana cazuta stil orbetean dar gainatul este normal nu verde nu are noduli la incheieturile aripilor si inca mai reuseste za zboare destul de bine( am vrut sa il elimin ducandul la sibiu tinand cont ca eu sunt din campina si porumbelul are problema asta am crezut ca nu mai vine dar spre surprinderea mea a ajuns inaintea mea acasa) . imi puteti da un sfat ce sa fac cu el ca este tare urat asa cu penele taras si nu stiu daca este bolnav sau nu/

  Write a comment